2022-02-22

Огляд судових справ по Держгеонадрам за січень 2022 року

Усього за січень місяць поточного року, на офіційному веб-порталі Судової влади України обнародувано десять рішень і одну постанову по справах за участі Держгеонадр. З них Державна служба геології та надр України позивалася до інших юридичних осіб сім разів, виступала у якості відповідача – чотири рази.

З даного об’єму, сім рішень були винесені повністю на користь Служби, одне клопотання по господарській справі було винесено повністю на користь протилежної сторони.

Також, суд відхилив один позов Держгеонадр до надрокористувача, а два рішення позивачів до ДСГНУ – задовольнив частково на користь протилежної сторони.

Держгеонадра судилися із державною установою по одній справі, а саме із ДП «Мурафський кар`єр». У даній справі надрокористувач звернувся до ДСГНУ із наступними вимогами:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо не розгляду заяви на продовження строку дії
спеціального дозволу №4934;
- зобов`язати відповідача продовжити строк дії дозволу на строк його анулювання з 22 листопада 2013
року по 23 жовтня 2019 року.

У цій справі суд задовольнив вимоги позивача лише частково.

Також Держгеонадра судилися із комунальним підприємством, а саме – Роменський водоканал, який виступив позивачем.

Вимоги складали:

- визнати протиправним та скасувати рішення Державної служби геології та надр України №8049/01/11-21
від 19.05.2021р.;
- зобов`язати Державну службу геології та надр України, видати спецдозвіл.

Цього разу суд так само задовольнив вимоги частково. 

Загальна сума судового збору, витраченого за рахунок бюджетних асигнувань ДСГНУ, склала 10 тис 540 грн. Збір Служба була змушена заплатити відповідачам по трьом справам, у яких суд виніс рішення не на її користь. Однак, у справі з Мурафським кар’єром дані про сплату/несплату відсутні. У випадках, коли суд вирішував задовольнити вимоги ДСГНУ – збір сплачував Державний бюджет України, оскільки Держгеослужба є державною юридичною особою.

Найбільшу кількість рішень по справам ДСГНУ виніс Луганський окружний адміністративний суд – усього три рази, та усі рішення були винесені на користь Держгеонадр, які виступали у якості позивача. Всі рішення стосувалися анулювання спецдозволів у надрокористувачів, які зареєстровані на непідконтрольній Україні території, або на території яких проводилася АТО/ООС, чи підприємств, які унаслідок бойових дій зазнали значних фінансових втрат без можливості відшкодувати їх. Також, одне рішення Донецького адмінсуду стосувалося надрокористувача на непідконтрольній території, яке суд виніс на користь служби.