Дайджест

2024-03-15

Важкий метал. Що заважає налагодити видобуток літію в Україні

Владислав Головін, 11.03.2024 р., Forbes

Літій – ключовий елемент в акумуляторах електромобілів, побутових приладів, планшетів і смартфонів. Завдяки переходу автотранспорту на електродвигуни з грудня 2015-го по січень 2021 року літій подорожчав на 80%, до $9000 за тонну. Правда, із запуском нових родовищ і нарощуванням видобутку ціни дедалі більше відхиляються від піку, досягнутого у грудні 2017-го, коли літій коштував $15 000 за тонну. Morgan Stanley прогнозує, що до 2025 року вартість знизиться ще на 30%. Коли розпочнеться видобуток літію в Україні, не знає ніхто. Держгеонадра намагаються через суд відібрати ліцензії на два найбільших родовища (Добре в Кіровоградській області та Шевченківське в Донецькій), що належать компанії «Петро-Консалтинг». Головна претензія відомства – дозволи видано 2018 року без конкурсу, за процедурою так званої апробації, тобто підтвердження оцінних запасів.

2024-03-07

Економічна складова при плануванні гірничодобувного підприємства та наслідки для інвестора

Олександр Гневуш, 07.03.2024, Геологічна Інвестиційна Група

В Україні отримання права на користування надрами регулюється Кодексом про надра та іншими відповідними нормативно-правовими актами. Компанії, які бажають видобувати корисні копалини, зобов’язані отримати такий дозвіл, в більшості випадків, шляхом купівлі на аукціоні через систему Prozorro.Продажі. Початкова вартість спеціального дозволу на користування надрами, що виставляється на аукціон, розраховується на підставі Методики визначення початкової ціни продажу на аукціоні (електронних торгах) спеціального дозволу на право користування надрами, що затверджена постановою КМУ від 15 жовтня 2004 р. № 1374. Якщо на аукціон виставляється родовище корисних копалин, запаси якого затверджені Державною комісією України по запасах корисних копалин та обліковані Державним балансом корисних копалин, то вартість такого дозволу напряму залежить від обсягу таких запасів та їх вартості (одиниці вартості товарної продукції, що публікується щоквартально на сайті Держгеонадр)...

2024-03-04

«Це як дві валізи без ручок». Керівник Укрнафтобуріння про рішення Держгеонадр, приватних акціонерів і втрати від зупинки спецдозволу

Олександра Некращук, 23.02.2024, NV БІЗНЕС

— Держгеонадра подали в суд заяву про поворот виконання, спираючись на рішення Верховного Суду від 2019 року. Але з 19-го по 23-й минуло 3,5 роки. На подання заяви про поворот виконання законом встановлений строк в один рік. Вони пропустили строк на 2,5 роки. І у рішенні Верховного Суду 2019 року не було жодного слова про новий спецдозвіл, що був виданий 2019 року. Але Держгеонадра в своїй заяві про поворот виконання чомусь просять анулювати саме новий спецдозвіл, який на виконання рішення суду не видавався! В серпні 2023 року суд першої інстанції, розуміючи абсурдність заявлених вимог, відмовляє у задоволенні заяви Держгеонадра про поворот виконання рішення. Але вони подають апеляцію. На диво для всіх, Шостий апеляційний адміністративний суд задовольняє заяву Держгеонадр і скасовує саме новий спецдозвіл. Як і просили Держгеонадра. Незважаючи на те, що спецдозвіл 2019 року не був предметом розгляду у цій судовій справі та її не стосується.

2024-02-23

Державна «Укрнафта» вимагає «рентного стимулювання». Що це означає насправді?

Алла Єрьоменко 13.02.24, ЕНЕРГОБІЗНЕС

В залежності від обраної економічної стратегії компанії можуть приймати рішення про «виключення» окремих свердловин, а то й ділянок надр, які для відповідних економічних умов господарювання не відповідають обраним показникам очікуваних вигод... Сьогодні настав той момент, коли у компанії виникла реальна потреба ревізії виробничих активів із переведенням їх до стану «дійних корів» за кошти менші, ніж на створення нових «зірок». Очевидно, такий підхід і застосувала компанія, оцінила та відремонтувала окремі перспективні об’єкти. При цьому запропонована система державної підтримки і є не що інше, як спроба знайти та запустити нових «зірок» в умовах, коли компанія, на її думку, при 15% прибутковості від доходу не має достатнього фінансового ресурсу для свого розвитку.

2024-01-15

Видобуток газу у морі вступає в епоху буму. Як світовий досвід зможе стати у пригоді Україні?

Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, 12.01.2024, ІА "ЛIГАБiзнесIнформ"

Очікується, що в період до 2050-го видобуток газу з моря збільшуватиметься – щонайменше до 2,2 трлн кубометрів. Тож яка відмінність між нафтогазовими проєктами на суходолі і в морі? Глибина буріння традиційних покладів газу на материку обмежується відомою геологією та наявними ресурсами, видобуток і транспортування не залежать від погодних умов, а вартість сейсміки – набагато нижча. Свердловина може бути встановлена фактично на будь-якому типі грунтів, її вартість коливається від $5 млн до $30 млн. У більшості випадків розвинена ГТС в країні дозволяє оперативно розпочати видобуток. Натомість з шельфом все не так просто. Насамперед, розвідка. Для сейсмодосліджень необхідні спеціальні судна, вартість фрахту яких може сягати $100 000 на день, і це не враховуючи супутні обов’язкові витрати. Збір інформації здійснюється за допомогою стримерів: кількість яких може сягати 14 штук, довжина – понад 10 км. Саме на таких "проводах" встановлюють засоби реєстрації даних, які обробляють зображення у форматах 2D і 3D. До речі, такі судна щорічно можуть здійснювати близько 10 000 кв. км сейсміки.

2023-09-20

Олександр Шумський: Громади втрачають гроші від непрозорості надр

Начальник управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби України Олександр Шумський

Володимир Бойко, 11.09.2023, ІА NADRA.INFO

Чому доходи, які територіальні громади отримують від користування надрами, не обмежуються рентою? Які права та можливості у видобувній сфері все ще мають громади? Як підвищити надходження ОТГ від користування копалинами на їх території? Про українські надра та інтереси громад і громадян як власників надр, NADRA.INFO запросили поговорити Олександра Шумського – одного з небагатьох публічних посадовців Державної податкової служби і головного відповідального за адміністрування рентних платежів за користування надрами.

1 | > | >>