2022-02-22

Держгеонадра звернулися до судової інстанції з приводу анулювання спецдозволу

Державна служба геології та надр України звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із позовною заявою до ТОВ «Антрацит-Енерго», в якій просила припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 5222 (видобування кам`яного вугілля-антрациту, об`єкт надрокористування: шахтоділянка Харцизька-Південна №7 у межах Харцизько-Іловайській площі, строком на 18 років) від 17.11.2010 р., який видано ТОВ «Антрацит-Енерго».

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що відповідачем в порушення вимог пункту 6 Особливих умов спеціального дозволу на користування надрами, пункту 10.2 Угоди № 5222 від 17.11.2010 р. про умови користування надрами, та статті 24 Кодексу України про надра, не подано щорічного звіту відповідної форми статистичної звітності, як підтвердження експлуатації корисних копалин за 2014 рік до ДНВП «Геоінформ України». У зв`язку з чим були підстави для анулювання дозволу у судовому порядку.

Державна служба геології та надр України своїм наказом зупинила дію спеціального дозволу на користування надрами та надала Відповідачу строк для усунення порушень, про що надрокористувача було повідомлено через оголошення на офіційному сайті Держгеонадр оскільки станом на дату прийняття наказу надрокористувач був зареєстрований на непідконтрольній території (населений пункт реєстрації включено до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затвердженого Розпорядженням КМУ від 07 листопада 2014 року № 1085-р.).

Суд, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив правомірність позову Держгеонадр, та анулював спецдозвіл № 5222 для ТОВ «Антрацит-Енерго».