2022-02-22

Через бездіяльність надрокористувача Держгеонадра звернулися до суду

До Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Державної служби геології та надр України до ТОВ «Наутілус» про припинення право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 5467 (видобування кам`яного вугілля антрациту на родовищі шахтоділянка по пласту h7, у межах ділянки Ольховка Нижня) від 26.01.2012 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що надрокористувачем в порушення вимог Угоди про умови користування надрами, яка є невід`ємною частиною дозволу на спеціальне користування надрами та статті 24 Кодексу України про надра не направлено до ДНВП «Геоінформ України» щорічної статистичної звітності за формою 5-гр, 6-гр, 7-гр за 2014 рік. 19.05.2015 року позивачем було видано Наказ, чим прийнято рішення надати надрокористувачу 30 календарних днів для усунення порушень. ДНВП «Геоінформ України» надано інформацію, щодо спеціальних дозволів на користування надрами, власники яких не подали щорічну звітність за формами 5-гр, 6-гр, 7-гр за 2020 рік. Позивачем видано Наказ, чим внесено зміни в частинні доповнення підстав зупинення дозволу. На підставі поданих доказів, ДСГНУ просили повністю задовольнити позов.

Згідно ст. 130 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання, що і було виконане судом.

Відповідну дію щодо наказу та відповіді Геоінформу вчинили Держгеонадра, розмістивши усю інформацію на офіційному веб-порталі відомства.

Суд, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив правомірність позову Держгеонадр, та анулював спецдозвіл № 5467 для ТОВ «Наутілус».