2022-02-15

Комунальне підприємство судилося з Держгеонадрами через оспорюваний спецдозвіл

Позивач, КП «Міськводоканал» Роменської міської ради, звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Державної служби геології та надр України, в якому просило:

- визнати протиправним та скасувати рішення Державної служби геології та надр України №8049/01/11-21 від 19.05.2021р.;
- зобов`язати Державну службу геології та надр України, видати КП «Міськводоканал» РМР» спеціальний дозвіл на користування надрами, з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки корисних копалин загальнодержавного значення питних підземних вод Роменського родовища, ділянки Процівського водозабору (свердловини №№3,4,5,6,8), що знаходяться в Сумській області.

Позовні вимоги були обгрунтовані тим, що КП «Міськводоканал» РМР» зверталося до ДСГНУ із заявою про отримання спецдозволу, однак Служба видала протиправне рішення, яке позивач оспорював у суді. Разом з тим, у своїй відмові відповідач посилався на наказ від 28.12.2021 №608 «Про продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами» яким прийнято рішення продовжити ДП «Аква-Сервіс» ПП «Еліпс» строк дії спеціального дозволу на користування надрами від 22.02.20217 №4217 з метою видобування питних підземних вод ділянки Роменського родовища, де розташований Процівський водозабір на 20 років.

Позивач зазначав, що дозвіл, на який посилався відповідач у своїй відмові, значиться недійсним у зв`язку з закінченням терміну дії дозволу. Дана обставина була відома відповідачу та існувала на момент розгляду поданих позивачем документів.

Позивач також вважав, що відмовляючи в наданні дозволу, відповідач посилався на підставу, не передбачену Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615.

Представник відповідача надав суду відзив на позов, в якому проти позовних вимог заперечував та зазначав, що згідно із відомостями, ДНВП «Геоінформ України», на користування надрами з метою видобування питних підземних вод ділянки Роменського родовища, де розташований Процівський водозабір (свердловини № 3,4,5,6,8), було надано дозвіл на користування ДП «Аква-Сервіс» ПП «Еліпс» строком до 22.02.2021 р. У зв`язку із зміною юридичної адреси у 2010 році Дозвіл було переоформлено.
Відповідно до наказу Держгеонадр було прийнято рішення продовжити підприємству строк дії Дозволу на 20 років. Станом на розгляд справи, тривала процедура видачі Дозволу.

Суд, дослідивши матеріали справи, частково визнав позовні вимоги КП «Міськводоканал» РМР», однак, лише визнав протиправним дії ДСГНУ щодо повернення без розгляду у передбачений законодавством спосіб заяви Водоканалу та зобов’язав Надра її розглянути. В решті позовних вимог КП було відмовлено. Також суд призначив 2 тис 270 грн компенсації судових витрат на користь позивача.