2006-11-02

ДК "Укргазвидобування" відсвяткувала 50-річчя Шебелинського газопромислового управління

ГПУ “Шебелинкагазвидобування” дочірньої компанії “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України” є провідним підприємством з видобутку природного газу в Україні, що забезпечує понад 30 % загальнодержавного видобутку блакитного палива. 9 вересня у смт Червоний Донець на Харківщині відбулися урочистості з нагоди святкування 50-річчя Шебелинського газопромислового управління.

“На сьогодні немає жодного напряму діяльності у нафтогазовому комплексі, де б не залишила слід Шебелинка. І в розвідці, і в бурінні, і в переробці...”, – справедливо відзначив президент Української нафтогазової академії Михайло Ковалко, який провів свої молоді роки на Шебелинці.

У 1956 році за наказом начальника об’єднання “Укргаз” був створений Шебелинський газопромисел і затверджена його структура. Заснування газопромислу відбулося на базі Шебелинського родовища та трьох введених в експлуатацію свердловин. Розпочався перший етап розвитку унікального родовища – робота одиночних свердловин. До кінця 1956 року на родовищі пробурили 34 свердловини, з яких 24 дали промислові притоки газу. Якщо у 1957 році на родовищі експлуатувалося 23 свердловини, то в 1959 р. – 67 свердловин. А в 1971 р. їх нараховувалося вже 419 з максимальним видобутком газу 31,3 млрд куб. м.

У 1959 році уряд Української РСР прийняв постанову про організацію на базі промислу Шебелинського газовидобувного управління. На цей період припадає другий етап розробки родовища – поява перших групових пунктів. Це нововведення значно підвищило продуктивність праці.

Стрімкий темп розвитку Шебелинського родовища спричинив будівництво і введення в дію розгалуженої мережі газопроводів, яка охопила всі регіони східної частини Європи. Родовище було з’єднане потужними газопроводами з Москвою, Ленінградом, Києвом, Дніпропетровськом, Запоріжжям, Одесою, Кишиневом та іншими містами. Шебелинський газ почали отримувати електростанції, металургійні, хімічні, машинобудівні заводи. Інтенсивне освоєння родовища дало потужний імпульс енергетичній галузі України.

На базі Шебелинського родовища почала швидко розвиватися економіка Харківської області. Було введено в експлуатацію Зміївську ГРЕС, яка за перші двадцять років виробила понад 225 млрд кВт/год. електроенергії. У 1960 році ввели в експлуатацію Шебелинський завод з переробки газового конденсату. Почав працювати один із найбільших на теренах колишнього СРСР Балаклійський цементно-шиферний комбінат.

Інтенсивне освоєння Шебелинки тривало: у 1959 році введено в експлуатацію пункт збирання та наливу газового конденсату, який увійшов до складу Шебелинського ГПУ. Було започатковано нову підгалузь газової промисловості – газопереробну. Її первістком стала газофракційна установка (ГФУ), введена в дію у 1960 році. У 1970 році ввели в дію другу чергу заводу потужністю 200 тис. т на рік. У 1997 році  закінчено багатоцільову реконструкцію Шебелинського газобензинового заводу та введено в експлуатацію сучасну установку каталітичного риформінгу з виробництва високооктанового бензину марок А-95 та А-98 за технологією фірми UOP (США).

У 1959 році було завершено дорозвідку всіх газових покладів родовища. В  його розрізі встановили 15 промислово-газоносних горизонтів, які створювали єдиний масивний багатопластовий газовий поклад товщиною до 1200 м. Свердловини характеризувались дебітами від 100 до 200 тис. кубометрів за добу.

Нарощування обсягів пошуково-розвідувального буріння з 40,7 тис. куб. м у 1951 році до 390,8 тис. куб. м у 1967 році сприяло відкриттю у Східній Україні низки великих родовищ природного газу: Хрестищенського, Єфремівського, Яблунівського, Мелихівського, Медведівського, Розпашнівського, Машівського, Опішнянського та ін. Всього на Шебелинському родовищі пробурили понад 600 свердловин глибиною близько 2600 м із загальною проходкою порід близько 1,5 млн м.

У грудні 1988 року Державна комісія затвердила запаси газу Шебелинського родовища в об’ємі 650 млрд м³. Родовище і сьогодні залишається найбільшим у нашій державі. За своєю структурою воно є унікальним природним резервуаром великого об`єму, який має декілька продуктивних горизонтів із різними колекторними властивостями та високими пластовими тисками. Характеризується цілою низкою особливостей, насамперед величезними розмірами газомісткої структури довжиною 32 км і шириною 15 км; розташоване на території Балаклійського та частково Зміївського районів Харківської області; має широкий стратиграфічний діапазон газоносності, який сягає  1200 м; аномальні пластові тиски із середнім початковим значенням 242,5 атм.

У 2003 році розпочалася промислова розробка Кобзівського газоконденсатного родовища, яке є найбільшим із тих, що відкриті за часів незалежності України. Його балансові запаси становлять понад 30 млрд м куб.

Сьогодні ГПУ “Шебелинкагазвидобування” здійснює свою виробничу діяльність на території Харківської, Полтавської, Луганської та Донецької областей. Розробляє 39 родовищ природного газу, конденсату та нафти за допомогою 1164-х експлуатаційних свердловин, двох дотискуючих компресорних станцій, 70-ти УКПГ, трьох ГРС, трьох ПГРС та установки централізованої підготовки газу.

Балансові запаси газу на початок 2006 року становили 1374,2 млрд куб. м, залишкові запаси – 287,1 млрд куб. м. За останні 6 років прирощено 61,2 млрд куб. м газу.

З метою нарощування ресурсної бази проводяться значні обсяги геологорозвідувальних робіт. Так, починаючи з 2002 р., зросли обсяги капітальних вкладень і проходки з пошуково-розвідувального буріння, а водночас і обсяги прирощених запасів.

Щорічні витрати на сейсморозвідку, яка проводиться з метою підготовки перспективних у нафтогазоносному відношенні структур, становлять за період з 2002 по 2005 рр. у середньому 11 млн грн на рік.

Завдяки пошуково-розвідувальним роботам вдалося відкрити у 2002 році Західно-Вергунське та Кобзівське ГКР, у 2003 р. – Північно-Коробочинське НГКР, у 2004 р. – Розсипнянське та Бистре ГКР.

Проблемою на сьогоднішній день, за словами фахівців ДК “Укргазвидобування”, залишаються бурові технології, які значно відстають у нашій країні порівняно з тими, що використовуються за кордоном. Свердловина у 6,5 тис. м буриться в Україні в середньому 2 роки, тоді як у розвинених країнах (США, Норвегії) таку відстань долають за 10-12 місяців.

Незважаючи на це, за останнє п’ятиріччя видобуток природного газу по ГПУ “Шебелинкагазвидобування” вдалося збільшити з 5,435 млрд куб. м у 2000 році до 6,641 млрд куб. м у 2005 році. У нинішньому році, обіцяє керівництво ДК “Укргазвидобування”, управлінням знову буде видобуто не менше як 6,6 млрд куб. м блакитного палива і є реальні перспективи для нарощування видобутку в майбутньому.

Працівники управління знаходяться у натхненному пошуку нових та перспективних нафтових, газових і газоконденсатних родовищ та площ, постійно працюють над удосконаленням технології видобутку та переробки вуглеводневої сировини, покращенням її якості. Найбільшими здобутками останніх років стала реконструкція Хрестищенської й Червонодонецької дотискуючих компресорних станцій та аміачно-холодильної установки, що дозволило значно покращити і стабілізувати виробничий процес видобутку природного газу, істотно збільшити відсоток вилучення газового конденсату, звести до мінімуму витрати електроенергії на технологічні проблеми та довести рівень товарної продукції до сучасних вимог міжнародних стандартів якості.

Шебелинське родовище стало полігоном для випробовування і впровадження новітніх технологій і передових методів буріння свердловин; тут, зокрема, взяли на озброєння нові технології та матеріали при цементуванні колон, нові рецептури бурових розчинів і механізоване їх приготування, освоїли буріння свердловин електробурами, використавши бурові долота, армовані штучними синтетичними надтвердими матеріалами тощо.

В цілому за 50-річну історію підприємствами Шебелинського газопромислового управління видобуто 1,087 трлн куб. м блакитного палива, майже 11 млн т газового конденсату і 83,5 тис. т нафти; введено в експлуатацію більше 30 родовищ.

Чи вироблено “Шебелинку” вщерть – запитувати не варто, адже залишкові балансові запаси “блакитного палива” в даному управлінні на початку цього року становили понад 283 мільярди кубометрів. Але видобувати ці поклади з-під землі стає дедалі важче і небезпечніше. Більшість тутешніх родовищ характеризуються падінням пластових тисків, зменшенням дебетів свердловин тощо. Тому до таких родовищ застосовують усілякі новітні технології, і, окрім того, відновлюють ліквідовані свердловини. І, ясна річ, розширюють пошуково-розвідувальне буріння. У найближчій перспективі – будівництво на головних спорудах Хрестищенського газопромислу установки з поглибленої підготовки та переробки газу потужністю 25 тис. тонн пропан-бутану та 60 тис. тонн стабільного бензину на рік. Зважаючи на такий величезний потенціал і славетну 50-річну історію немає сумніву, що на Шебелинку очікують нові відкриття та нові звершення.

Ірина УНУКОВИЧ,
начальник прес-центру ДК “Укргазвидобування”