2007-11-23

Україна. В Україні збільшується видобуток нафти і газу

За десять місяців 2007 року збільшено видобуток газу порівняно з аналогічним періодом минулого року на 0,1% - до 16,2 мільярда кубічних метрів. А видобуток нафти в січні-жовтні цього року зріс на 0,7% - до 2,7 мільйона тонн.

Найбільшими українськими нафтогазовидобувними компаніями є „Укргазвидобування”, „Укрнафта” і „Чорноморнафтогаз”, що входять до складу НАК „Нафтогаз України”.

Президент України Віктор Ющенко вважає, що половину національних потреб нафти і газу має видобуватися в нашій країні. Зокрема потрібна програма видобутку сірководнів на суходолі, розконсервація старих свердловин, де залишилось 40-50% невикористаних ресурсів, та ефективна розвідка шельфу Чорного моря.

Отже, які старі родовища малися на увазі? Коротко нагадаємо історію видобування газу і нафти в Україні.

Українська газова промисловість зародилась у Прикарпатті в 20-і роки ХХ століття. До 50-х років минулого століття тут був основний видобуток радянського газу. В 1940 році в Прикарпатті видобувалось 87% газу тодішнього СРСР. З Прикарпаття тягнулися газопроводи до Києва, Мінська, Риги, Москви. Але через високу енергоємність радянських промислових гігантів за короткий час українські газові родовища були вичерпані. В 1951 р. в Прикарпатті вже видобувалось 42,2%, в 1957 р. – 26,4%, в 1965 р. – до 10% газу Радянського Союзу. А основний видобуток газу зосередився в Середній Азії.

Старі газові родовища Прикарпаття були на ділянках Угорсько-Більче-Волинська, де до 1965 р. видобувалось 60% прикарпатського газу, Рудкевсько-Ходовицька, Опарська, Дашавська, Кадобно-Калуська і Косовська ділянки. Всі газопромисли Західної України були розташовані в районі Стрия та на сході Івано-Франківської області.

В 60-і роки видобуток газу розпочався в Донецько-Придніпровській улоговині на Шебелинківському, Юхимівському, Хрестищенському та інших родовищах. 

Видобуток нафти в Україні має ще більш давню традицію. Промислове видобування нафти розпочалось 1771 року в Свободі Рунгурській поблизу Коломиї. Якщо в 1864 р. Прикарпаття давало 2 тисячі тонн нафти, то в 1886 р. – 29,1 тисячі тонн. У 1909 році у Галичині добувалось 5% світового видобутку нафти. Нафтовидобуток і нафтопереробка були в руках іноземних власників, здебільшого у французьких та американських.

Але якщо оцінити сучасний потенціал українських родовищ нафти і газу, то, на думку експертів,  лише запаси української частини шельфу Чорного та Азовського морів могли б вирішити проблему забезпечення України сірководнями.

Зараз єдина компанія, що видобуває нафту і газ на українському шельфі,    це „Чорноморнафтогаз”.  Компанія працює на шести морських родовищах (три в Чорному морі і три в Азовському) і трьох на суходолі. Обсяги видобутку поки що незначні. „Чорноморнафтогаз” не може забезпечити газом навіть Крим.

Однак нафтові запаси Чорного моря викликають зацікавленість у багатьох світових компаній. Зокрема, у бразильської компанії „Petrobras Europe”, американських  Marathon Oil” і „Hunt Oil”, англійської „CBM Oil”, австрійської  OMV”,  української „Фінанси і кредит” та інших.

19 жовтня 2007 року Кабінет Міністрів України підписав угоду з американською компанією „Vanсo Energy”, яка дає їй право геологорозвідки на території 12,96 тисяч кв. км. А це майже 10% загальної площі української частини шельфу Чорного та Азовського морів.

Урядовий портал