2006-08-22

В того нічого не виходить, хто не хоче – В.Джарти

4 серпня 2006 року було затверджено нового Прем‘єр-міністра України Віктора Януковича, а згодом обрано новий склад Кабінету Міністрів. Міністерство охорони навколишнього природного середовища України очолив представник Партії Регіонів Василь Джарти.

Вже через три дні, 7 серпня, в Мінприроди відбулося представлення нового міністра. В актовій залі природоохоронного закладу зібралися його працівники, а також керівники і представники державних служб, які входять до складу Мінприроди.

Нового міністра представив віце-прем‘єр-міністр Андрій Клюєв:

Вам відомо, які події відбулися з п‘ятниці на суботу. Було створено новий коаліційний уряд, до якого увійшли представники Партії Регіонів, “Нашої України”, Соціалістичної та Комуністичної партій України. Я думаю, що одразу після повернення парламенту з канікул, 5 чи 6 вересня, формат коаліції буде переглянуто, і до її складу увійдуть 322 депутати. Тоді можна буде займатися Конституцією, можна буде  приймати закони, і це сприятиме стабільності у суспільстві. Розділення на біло-блакитних чи помаранчевих не буде, бо у нас є тільки один колір – державний.

Щодо основних засад, то наш головний принцип – спадкоємність: спадкоємність як у роботі Кабінету Міністрів, так і в роботі всіх міністерств. Віктор Федорович Янукович високо оцінює роботу уряду Юрія Івановича Єханурова, і ми, звісно, будемо брати на озброєння весь напрацьований попереднім урядом  досвід і матеріали.

Віктор Янукович нагородив Павла Ігнатенка (екс-міністр охорони навколишнього природного середовища – ред.) Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення охорони навколишнього природного середовища, сумлінну працю і високий професіоналізм.

А зараз я хочу представити Вам міністра екології Василя Георгійовича Джарти. Василь Георгійович досить досвідчена людина, багато працював на керівних посадах різних рівнів – першим заступником голови облдержадміністрації Донецької області, мером міста Макіївка й екологію знає не за чутками, оскільки Макіївка, як на мене, одне з найбільш забруднених міст в Україні після Маріуполя.

Я вважаю, що Василь Георгійович досить серйозний та досвідчений керівник, і я сподіваюся, що Ви з ним спрацюєтесь.

Василь Джарти у своєму виступі теж був небагатослівним:

Сподіваюся, що ми зможемо спрацюватися. Оцінка буде однозначна – на першому місці  професіоналізм і те, про  що казав Андрій Петрович Клюєв: наше міністерство не має бути заполітизованим, бо і  в нашій установі, і в державі в цілому єдиний прапор і колір – нашої держави.

Деякі питання можуть болюче сприйматися – це робота в міністерстві і ваше життя поза міністерством. Я в обов‘язковому порядку відновлю прийоми, аби краще розуміти, чим живе колектив, які в нього проблеми і які шляхи їх вирішення. І я намагатимуся їх вирішити.

Від Вас прошу і вимагаю відповідально ставитися до своїх службових, функціональних обов‘язків. Це пріоритет. Якщо ж немає бажання, немає гідного рівня професіоналізму, значить, будемо розглядати ці питання окремо.

Я думаю, що ми знайдемо порозуміння незалежно від посад і звань. Наше завдання – працювати для держави, для людей і заради людей.

В подальшій роботі ми знайдемо більш нормальну комунікацію, ніж у цій залі.
Ми не підведемо ні вас, ні Прем‘єр-міністра, ні, тим більше Президента України.

Після представлення нового керівника міністерства охорони навколишнього природного середовища “ПГ” вдалося взяти бліц-інтерв‘ю у Василя Джарти.

Якими будуть Ваші перші дії на посаді міністра? Наскільки спадкоємність у роботі уряду, про яку казав Андрій Петрович Клюєв, збережеться у Вашому міністерстві?

По-перше, ми повинні розглянути структуру управління. Адже ми повинні розуміти, наскільки вона системна, наскільки системно працюватимуть департаменти, відділи й управління, - це найголовніше. Також треба з‘ясувати, наскільки завантажений сьогодні працівник як професіонал, що він може зробити задля того, щоб отримувати моральне задоволення.

Також мені відомо, що тут невелика зарплатня. Я як міністр повинен розуміти, скільки люди отримують, щоб не виходило так: “якщо ви вважаєте, що мені платите, то вважайте, що я працюю”. Однозначно. Аби знати, що вимагати від людини...

Ми хочемо (і я обов‘язково це робитиму!) взяти ті хороші напрацювання, що  були зроблені до сьогодні, і примножувати їх. Якщо будуть помилки – ми будемо їх виправляти, проте афішувати це не потрібно. Тільки в тієї людини не виходить нічого, яка не може, не хоче і не знає, як працювати.

Питання відносно кадрових змін – чи багато їх планується?

Я думаю, що проведу співбесіду з кожним керівником кожного відомства і департаменту. Визначимо рівень професіоналізму кожного, і в залежності від структури стане зрозумілим, хто працюватиме, хто піде на вищу посаду, хто – на нижчу, а хто залишиться на тому ж місці.

А на рівні заступників Ви будете своїх людей ставити?..

Справа не в “своїх” людях. Справа у професійності – раз, і в структурі, яка буде затверджена Кабінетом Міністрів, – два.

А чи передбачається реорганізація Мінприроди, зокрема відновлення колишнього Держкомітету природних ресурсів, який 2005 року увійшов до складу міністерства?..

Моє бачення на сьогодні таке: Комітети повинні знаходитися в Міністерстві для того, щоб вони були легко керованими. Керованими не тому, що я бажаю ними керувати! А задля того, щоб користь була державі, щоб було наповнення бюджету, щоб усі розуміли, над чим ми працюємо і що робимо.

Тобто повернення до такої структури не буде?

Ні, поки що не буде. Але це моє особисте бачення – воно суб‘єктивне.

На вересень заплановано черговий аукціон з надрокористування. Ви – прихильник аукціонів чи конкурсів?

Конкурс чи аукціон? Для мене за великим рахунком це одне й те саме. Для мене головне, щоб була відкритість, щоб усі бажаючі брали участь в аукціоні... Це буде, знов-таки, користь в першу чергу державі і, звісно, людям, які живуть у нашій державі.

А якою буде позиція Вашого відомства відносно підписання/непідписання Угоди про розподіл продукції по Прикерченській ділянці надр із переможцем конкурсу “Венко Інтернешнл лімітед”?

До 15 числа поточного місяця ми повинні провести консультації з усіма відомствами, управліннями і міністерствами для підписання даного документу.

Тобто буде підписано?

В усякому разі ми хочемо, щоб його було підписано...

Довідка:

Василь Георгійович Джарти народився 3 червня 1958 року в с.Роздольне Старобешівського р-ну Донецької обл.

Закінчив Донецький політехнічний інститут, здобув кваліфікацію інженера-механіка за спеціальністю “автомобілі та автомобільне господарство”.

2000 р. – отримав диплом магістра державного управління.
2000 р. – мер м. Макіївка.
2002-2005 рр. – перший заступник голови Донецької облдержадміністрації.
25 травня 2006 р. – народний депутат Верховної Ради України (обраний по багатомандатному загальнодержавному округу від Партії Регіонів, порядковий номер у списку – 22). Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.