2007-03-23

"Вуздечки" для зсувів

Знову загрожує бідою Мар'їнський зсув на околиці Сімферополя, який учені назвали великим міським язиком. За сорок років він збільшився уп'ятеро і встиг знищити більше сотні будинків, здебільшого приватних. Нині під небезпекою руйнування п'ятиповерхівка по вул. Лєскова, 45, до якої зсув уже підповз на шість метрів. Через рух землі будинок почав руйнуватися все помітніше.

Рік тому такий само будинок неподалік не витримав натиску зсуву, і міським службам довелося його оперативно розібрати, щоб уникнути ще більшої біди. Тут почали тріскатися й ламатися ще чотири "висотки" і сотні приватних будинків. Але їх мешканців місцева влада обіцяє відселити не раніш як через два роки.

Учені прогнозують: весняні дощі можуть значно збільшити руйнівну потугу зсуву щодня, але коли відбудеться пік цього явища і наскільки нині значний ризик, відповісти не беруться. Cьогодні зсуви напередодні активізації, кажуть спеціалісти й працівники з питань надзвичайних ситуацій. Тоді 5 багатоповерхівок і понад півтисячі приватних будинків просто сповзуть униз, звісно, вже зруйновані сліпою стихією. Ще шість років тому міська влада підрахувала: на всі роботи потрібно більш як тридцять два мільйони гривень. Та на ліквідацію зсувів традиційно не вистачає коштів. З півтора тисяч кримських зсувів цей входить у десятку найнебезпечніших, свідчать вчені. Вони, а також мешканці Мар'їного, яких живе у зсувному районі більше двох тисяч, б'ють на сполох: адже людей треба відселяти звідси вже зараз, щоб упередити нещастя.

Вчені свідчать: нині півострів переживає середню активність, пік обвалів геологи прогнозують на 2010-2012 роки. Південнобережжя на 80 з гаком відсотків складається зі зсувів, з якими потрібно боротися негайно.

Торік фахівці підрахували: Криму лише на першочергові роботи у боротьбі зі зсувами й тільки там, де їхні "язики" перетинаються зі шляхами, необхідно 1,6 млрд. грн. цього року Крим отримає з Києва 250 млн. грн. Ці гроші допоможуть вгамувати зсувні процеси на понад 33 кілометрах "підпливаючих" доріг узбережжя.