2008-07-29

Україна. Незаконна розробка родовища пісків на Тернопільщині

У с.Рогачин Бережанського району головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області та старшим держінспектором ДЕІ зафіксовано черговий факт незаконної розробки родовища пісків Волицьке-2.

На час обстеження родовища на його території знаходились бульдозер та завантажений піском автомобіль марки КАМАЗ. Також інспектори ДЕІ зафіксували численні сліди техніки та механізмів забору піску, що свідчили про здійснення самовільного використання надр, виявили зняття родючого шару ґрунту на площі 1,82 га, чим завдано шкоди навколишньому природному середовищу на суму 29061,62 гривень.

У ході перевірки виявлено, що місцевий підприємець розпочав оформлення необхідних для початку експлуатації родовища документів і вже отримав у Мінприроди дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення даного родовища, проте, іншої дозвільної документації не виготовив.

Відповідно до чинного законодавства, розробка надр без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого відводу, відведення земельної ділянки під розробку родовища, проекту розробки та рекультивації, плану розвитку гірничих робіт є порушенням вимог ст. ст. 16 - 19 Кодексу України “Про надра”.

Підприємець свою причетність до самовільної розробки родовища пісків заперечує.

 З метою притягнення винних осіб до відповідальності та вжиття заходів прокурорського реагування матеріали перевірки направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

До адміністративної відповідальності за  неналежне здійснення контролю за використанням та охороною надр притягнуто Рогачинського сільського голову.

У зв’язку з тим, що аналогічні порушення відбуваються на даному родовищі систематично, контролю за недопущенням самовільної його розробки з боку ДЕІ  приділяється особлива увага.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України