2008-09-25

Україна. В Житомирській області виявлено ряд порушень у сфері надрокористування

Цього року співробітниками Управління Служби безпеки України в Житомирській області виявлено ряд порушень у сфері екології та надрокористування. Нещодавно за одним із них (а саме - за фактом підроблення документів при оформленні та поданні документів на отримання спеціального дозволу на користування надрами на Андріївське родовище габро) Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу.

Як встановлено проведеною спільно з прокуратурою перевіркою, службові особи приватного сільгосппідприємства, що у Володарсько-Волинському районі Житомирської області, на початку минулого року надали до Державної геологічної служби України відомості про те, що у їх розпорядженні є цілісний майновий комплекс для виконання усього спектру робіт з видобутку, переробки та виготовлення продукції з габро (різновид граніту дрібнокристалічної структури чорного або темно-зеленого кольору), та подали заявку на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Затим звернулися до державних контролюючих структур у сфері надрокористування з приводу складення акту перевірки. Службові особи даних організацій, або ж повіривши «чесному слову» підприємців, або ж із якихось інших мотивів (їх встановленням займатиметься слідство), не турбуючись відправленням у відрядження до місця розташування майна спеціалістів, складають необхідні акти перевірки про те, що після обстеження господарства ПСП ними встановлено, що усі надані документи відповідають дійсності, про це Житомир.info повідомила Прес-група УСБ Українив Житомирській області.

Ці акти, в свою чергу, стали підставою для отримання без проведення аукціону приватним сільгосппідприємством спеціального дозволу на користування надрами на Андріївське родовище габро.

Насправді ж, і це підтверджено матеріалами проведеної перевірки, ніякого цілісного майнового комплексу у розпорядженні ПСП не було. Вірніше, було, але всього декілька днів – з моменту укладання службовими особами підприємства договору оренди із цехом з переробки і виготовлення продукції з декоративного каменю та до моменту надання цього документу до відповідних організацій як одну з підстав для отримання спецдозволу. Затим з огляду на його непотрібність службові особи договір розірвали.

За даним фактом службового підроблення документів Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Загалом з початку року на основі матеріалів, отриманих співробітниками УСБУ, казенному підприємству «Кіровгеологія» повернуто право на користування трьома  родовищами граніту, що було ним втрачене внаслідок протиправних фінансових оборудок, через Генеральну прокуратуру України анульовано спецдозволи на користування ще п’ятьма родовищами корисних копалин.

Житомир.info