2009-12-25

Україна. В Одеській обл. проведено прес-конференцію «Про підсумки природоохоронної діяльності у 2009 році»

За участю начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області проведено прес-конференцію «Про підсумки природоохоронної діяльності у 2009 році».

Вихід з екологічної кризи в Одеській області   здійснюється шляхом реалізації екопрограм, які затверджені обласною радою. Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Одеській області  з залученням  фахівців Інституту проблем ринку  та економіко-екологічних досліджень НАН України, розроблено “Регіональну програму охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Одеській області на 2009-2013 роки”.

Мета Програми полягає в досягненні  ресурсно-екологічної безпеки та раціоналізації природокористування, охорони  та поліпшення стану довкілля в регіоні, забезпеченні конституційних прав громадян на сприятливе навколишнє середовище, створення передумов переходу до сталого розвитку регіону.

На стан забруднення атмосферного повітря в області впливає насамперед ситуація в промисловості, оскільки основними джерелами викидів забруднюючих речовин є підприємства, а також викиди від пересувних джерел, і особливо, автомобільного транспорту. Загальна кількість підприємств, що у процесі діяльності впливають на стан атмосфери і знаходяться на обліку Держуправління складає понад 2490 підприємств, з них 542 підприємства, справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря. Динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами  свідчить, що на протязі останніх місяців обсяги викидів постійно зменшуються. Це пов’язано, насамперед, зі складною економічною ситуацією в Україні.

Для поліпшення водопостачання населення в області реалізується "Державна програма пошуку питних підземних вод та буріння розвідувально- експлуатаційних свердловин на воду в Одеській області". У 2009 році, згідно з програмою, у  5 населених пунктах пробурено 5 артезіанських свердловин.

Централізованим водопостачанням охоплено 57 % населених пунктів, у т.ч. 47 міст і селищ міського типу, 680 сіл.

В області налічується близько 5,4 тис. артсвердловин. Із загальної кількості артсвердловин біля 20 % потребують ремонту або тампонажу. У зв’язку з постійним реформуванням сільгосппідприємств, наданням в оренду земельних ділянок, купівлею-продажу, банкрутством підприємств, передачею артсвердловин на баланс сільським радам, постійно зростає кількість безгосподарних свердловин та свердловин, які потребують тампонажу.

У "Плані першочергових заходів щодо соціально-економічного розвитку м.Одеси та Одеської області" (розпорядження Кабінету Міністрів України від      7 жовтня 2009 року № 1262-р) передбачено протягом 2010-2015 років  забезпечити фінансування проведення ліквідаційного тампонажу безгосподарних свердловин в Одеській області.

На вирішення проблем, пов'язаних з забрудненням поверхневих та підземних водоносних горизонтів  у 2010 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено продовжити будівництво та реконструкцію каналізаційних очисних споруд у містах:  Біляївка, Білгород-Дністровський, Кодима, Котовськ; населених пунктах Великодолинське (Овідіопольський район), Петрівка (Іванівський район),       смт Сарата та Бритівка ( Білгород-Дністровський район) тощо. Продовжити виконання  робіт  з розчистки русел річок, захисту від підтоплення та затоплення населених пунктів області.

Актуальною залишається в Одеській області проблема утилізації твердих побутових відходів. Щорічно в області утворюється близько 5 млн м3  ТПВ. Більша частина звалищ та полігонів ТПВ на 2009 р. вичерпала свій потенціал.  Так, із 616 полігонів 511 мають рішення сільрад про виділення земельних ділянок,  111 сільських рад мають дозволи та ліміти на розміщення відходів на 2009 рік.

У рамках вирішення проблеми поводження з твердими побутовими  відходами Держуправління продовжує формування реєстрів об"єктів утворення, обробки та утилізації відходів, паспортизації місць видалення відходів. З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища  на ліквідацію складу хімічних відходів у Ширяївському районі виділено  730,0 тис. грн.

Протягом звітного періоду здійснювалась робота з регулювання використання біоресурсів заповідного справи, формування екомережі. З метою упорядкування та розширення природно-заповідного фонду області протягом року створено 2 об’єкти природно-заповідного фонду, у тому числі ландшафтний заказник місцевого значення „Баранівський ліс” у м. Ізмаїл площею 163 га і парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва „Парк санаторію ім. Горького” у м. Одесі площею 8,28 га. Це дало змогу збільшити частку природно-заповідного фонду на 171,28 га або з  3,5% до 3,8%.Охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів залишаються  основними завданнями і пріоритетними  напрямами  природоохоронної діяльності на 2010 рік.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України