2009-11-11

Україна. Сума виторгу на VІІІ аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами у 2009 році склала понад 14 млн грн

Восьмий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 10 листопада.

На торги було виставлено 39 спецдозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як питні підземні води, пісок, пісок будівельний, глина, мінеральні лікувальні води, граніт, глини для цементної промисловості, хромітові руди, мінеральні води, мінеральні природні столові води, питні підземні води, суглинки, піщано-гравійна суміш, титано-цирконієві руди, габро, каолін, глина вогнетривка і тугоплавка, силікатний нікель. З них 12 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 14 – на геологічне вивчення та 13 – на геологічне вивчення з ДПР.

Стати учасником аукціонних змагань мали намір 67 претендентів (двоє з яких збиралися придбати одразу по два спецдозволи), що надіслали 69 заявок на виставлені для продажу спецдозволи (по дві заявки на тридцять один спецдозвіл та по чотири й три заявки на ще два спецдозволи).

Проте через невідповідність деяких документів (поданих із заявками) вимогам Порядку проведення аукціонів у 2009 році шість заявок було відхилено. Як наслідок – три спецдозволи було знято з аукціону (спецдозвіл на геологічне вивчення покладів піску ділянки «Новокиївська», розташованої в Краснодонському районі Луганської області; спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі з ДПР, покладів мінеральних природних столових вод ділянки надр Підбузького родовища, розташованого в Дрогобицькому районі Львівської області; спецдозвіл на геологічне вивчення покладів граніту ділянки «Ігнатпільська-2», розташованої в Овруцькому районі Житомирської області). Шість спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 30 спецдозволами, на які було отримано 63 заявки (по дві заявки на двадцять вісім спецдозволів та по чотири й три заявки на ще два спецдозволи) від 61 претендента, позаяк двоє з покупців збиралися придбати одразу по два спецдозволи і в підсумку торгів одному з них це вдалося.

З 30 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 20 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Вартість восьми лотів зросла на два кроки аукціону, ще одного – на три.

Справжні змагання розгорілися лише за лот №24 (спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів вогнетривких та тугоплавких глин ділянки «Видна-2», розташованої у Костянтинівському районі Донецької області), за результатами яких кінцева вартість лоту перевищила початкову ціну продажу, а саме: 33 тис. 700 грн майже у 66 разів і склала 2 млн 215 тис. 700 грн.

Утім, цей лот виявився не найдорожчим. Більшу половину суми аукціонного виторгу, яка становить 14 млн 669 тис. 310 грн, забезпечив лот №7 (спецдозвіл на видобування піску Верхньодніпровського родовища, розташованого у Петриківському районі Дніпропетровської області) кінцевою вартістю 8 млн 386 тис. 200 грн.

Статистика восьмих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.

Продуктивний горизонт