2009-10-12

Україна. Сума виторгу на ІV аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами у 2009 р. склала понад 11 млн грн

15 вересня 2009 року в приміщенні Державної геологічної служби відбувся четвертий у поточному році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. На торги було виставлено 28 спецдозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як первинні каоліни, граніт, пісковик, підземні мінеральні лікувальні води, вугілля кам’яне, вогнетривкі та тугоплавкі глини, пісок, вапняк, питні підземні води, бурштин. З них 12 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 7 – на геологічне вивчення та 9 – на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою.

На виставлені для продажу спецдозволи надійшло 60 заявок (по дві заявки на двадцять шість спецдозволів та по чотири заявки на ще два спецдозволи). Утім через невідповідність деяких документів (поданих із заявками) вимогам порядку проведення аукціонів у 2009 році, відсутність погоджень з місцевими органами самоврядування для отримання спеціального дозволу на користування надрами тощо 8 заявок було відхилено. Як наслідок – чотири спецдозволи було знято з аукціону.

Отже, торги відбулися за 24 спецдозволами, на які надійшло 52 заявки від 44 претендентів, позаяк четверо з покупців збирались придбати одразу по два спецдозволи, ще двоє – по три. У підсумку ж лише троє учасників аукціонних змагань стали власниками більш як одного спецдозволу.

Загалом з 24 спеціальних дозволів, запропонованих для продажу, 6 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Кінцева вартість решти спецдозволів перевищила стартову лише на два-три кроки аукціону.

У результаті сума виторгу на четвертих аукціонних торгах 2009 року склала 11 млн 323 тис. 730 грн.

Нагадаємо, що три попередніх аукціони відбулися 30 липня, 18 та 26 серпня поточного року. П`ятий та шостий аукціони призначені на 29 вересня та 20 жовтня цього року відповідно.

Статистика четвертих аукціонних торгів у 2009 році:

Продуктивний горизонт