2009-10-12

Україна. Загальний виторг на V аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами склав понад 9 млн грн

П`ятий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 29 вересня.

На торги було виставлено 31 спецдозвіл на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як габро, габро-анортозит, піщано-гравійна суміш, пегматит, підземні мінеральні води, суглинки, граніт, пісок, вугілля кам’яне, анортозит, крейда, питні підземні води, пиляльний вапняк, лужні каоліни, гнейси, мінеральні природні столові води, мінеральні лікувальні води. З них 13 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 10 – на геологічне вивчення та 8 – на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою.

Проте через невідповідність деяких документів (поданих із заявками) вимогам порядку проведення аукціонів у 2009 році, наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл і відсутність погоджень із місцевими органами самоврядування для отримання спеціального дозволу на користування надрами два спецдозволи було знято з аукціону (спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів анортозиту ділянки «Очеретянка-І», розташованої в Черняхівському районі Житомирської області, та спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР Східницького родовища мінеральних лікувальних вод, розташованого в Дрогобицькому районі Львівської області). Ще п`ять спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 24 спецдозволами, на які було отримано 51 заявку (по дві заявки на двадцять два спецдозволи, по чотири та три заявки на ще два спецдозволи відповідно) від 49 претендентів, позаяк двоє з покупців збиралися придбати одразу по два спецдозволи (однак купили по одному).

З 24 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 15 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Вартість решти лотів зросла на два-три кроки аукціону, за винятком №16 (спецдозвіл на видобування граніту Яблунівського родовища, розташованого у Сарненському районі Рівненської області) та №18 (спецдозвіл на видобування суглинків Бугринського родовища, розташованого у Гощанському районі Рівненської області), різниця між кінцевою та початковою вартістю яких склала значну кількість аукціонних кроків, а саме: 35 та 91.

Загальний виторг аукціону – 9 млн 512 тис. 10 грн.

Статистика п`ятих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.

Продуктивний горизонт