2009-10-12

Україна. Розвідав один, експлуатуватиме інший

На четвертому аукціоні 2009 року створено прецедент продажу спецдозволу на користування надрами родовища, геологічне вивчення якого провів один підприємець, а розроблятиме – інший. Йдеться про спецдозвіл на видобування піску та вапняку Матвійковецького родовища, розташованого в Городецькому районі Хмельницької області.

Як відомо, в Порядок надання спецдозволів на користування надрами у 2009 році не була включена норма про те, що спецдозвіл на видобування корисних копалин надається без проведення аукціону у разі, якщо заявник, провівши геологічне вивчення ділянки надр за власні кошти, здійснив підрахунок запасів корисної копалини, який затверджено ДКЗ.

У результаті спецдозвіл на видобування піску та вапняку Матвійковецького родовища, геологорозвідку якого провів ПП Гаврилюк В.А. (загальна вартість геологорозвідувальних робіт (ГРР) оцінена у 129 тис. 39 грн), було виставлено на аукціон. Оскільки ж підприємець, котрий інвестував геологорозвідувальні роботи, відмовився брати участь у торгах, власником спецдозволу став один із двох претендентів на нього, а саме: ТОВ «Обзор».

Утім, аби отримати спецдозвіл, переможцю аукціону доведеться сплатити не лише кінцеву вартість за лот (тобто 374 тис. 700 грн), а й відшкодувати приватному підприємцю, котрий розвідав родовище, кошти за ГРР.

Продуктивний горизонт