2010-09-29

Україна. Прийнято у першому читанні зміни до Кодексу України про надра щодо видобування питних підземних вод

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про надра щодо видобування питних підземних вод (реєстр. N 4679), поданий народним  депутатом України Наталією Королевською.

Автор законопроекту зазначає, що нині прісні води для власного споживання видобуваються з глибини, що перевищує 20 м, і надрокористувачі (особливо часто ті, хто проживає у гірській місцевості) вимушено порушують Кодекс України про надра: згідно зі ст. 23 Кодексу України про надра землевласники і землекористувачі мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб прісні підземні води з глибини до 20 метрів.

Тому законопроектом пропонується передбачити право видобування без отримання спеціального дозволу питної підземної води для власних господарсько-побутових потреб, нецентралізованого та централізованого (крім виробництва фасованої питної води) господарсько-питного водопостачання, але за умови, що продуктивність водозаборів підземних вод не перевищує 300м3 на добу.

За прийняття проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про надра щодо видобування питних підземних вод за основу проголосував 351 народний депутат.

Наразі профільному комітету ВР доручено доопрацювати законопроект та внести його на розгляд депутатами у другому читанні.

Продуктивний горизонт