2009-09-15

Україна. Підземні води як джерело питного водопостачання

Для питних потреб в області використовується в основному підземні води верхньокрейдяних відкладів, водомісткими породами яких є тріщинуваті мергель та крейда.

Виходячи із геологічної будови місцевості та глибини залягання верхньокрейдяних порід, глибина свердловин для добування підземних вод може коливатись від 15 до 100 м, а то і більше.

Будівництво свердловин для добування підземних вод (трубчастий колодязь) проектують на основі даних про геологічну будову порід та гідрогеологічні умови місцевості, бурять механічним ударно-канатним або роторним способом.

Роботи по спорудженню свердловин для водопостачання є одним із  видів господарської діяльності, які належить до ліцензування відповідно до Наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 32.07.2007 № 107/370 (вид діяльності – будівництво свердловин для водопостачання)

Здійснювати такі роботи повинні спеціалізованими організаціями, які мають відповідні ліцензії, дозволи, техніку та інструменти. В області таких установ шість: Львівсько-Волинська геолого - розвідувальна експедиція (м. В-Волинський), ТзОВ “Ковельгеологія, ВАТ “Ковельська ПМК-62”, Ковельська геологорозвідувальна експедиція ПДРГП “Північгеологія” (м. Ковель), ЗАТ інститут “Волиньводпроект “, ТзОВ Фірма “Візар” (м. Луцьк).

При спорудженні свердловин для добування підземних вод для питних необхідно використовувати матеріали, які дозволені органами санепідемнадзору (в першу чергу обсадні труби). Необхідно дуже ретельно ставитись до розташування свердловини на місцевості, водоносний горизонт, з якого видобувається вода, має бути надійно ізольований від ґрунтових та поверхневих вод.

Після того, як свердловина пробурена, необхідно зробити хімічний та бактеріологічний аналіз води.

В даний час послуги по бурінню свердловин пропонують підприємці, бригади та артелі без наявності будь яких документів, які бурять свердловини невідомо яким устаткуванням, проте  гарантують дешеву та якісну роботу.

Зараз дуже популярним стає будівництво «трубчастих колодязів» різної глибини біля будинків та в підвалах будинків, навіть і у багатоповерхових, або спорудження над пробуреними свердловинами житлових будинків чи господарських споруд. Таке розташування свердловин не гарантує охорони водоносного горизонту від забруднення, не дасть можливості провести ремонт свердловини у разі необхідності.

Перевірками спеціалістів Держекоінспекції у Волинській області виявлено будівництво таких «трубчастих колодязів» для водопостачання не тільки для власних осель, але і садочків, шкіл, кафе та барів на території сіл та селищ області.

Забір підземних вод із неякісно збудованих свердловин не гарантує якість та відповідність такої води  до стандартних норм питної води. Вживання неякісної води може призвести до ряду захворювань.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України