2007-09-28

Україна. На Сумщині встановлено факт незаконного видобутку газового конденсату

Виробничу діяльність з геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки однієї із свердловин Липово-Долинського району посадові особи київського підприємства розпочали наприкінці 2004 р. Видобуток i реалізація вуглеводневої сировини проводились на підставі спеціального дозволу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на користування надрами.

10 липня 2007 р. термін дії ліцензії, що надавала право проводити газовидобувні роботи, закінчився. Про розірвання договору оренди свердловини та відсутність об’єкта оподаткування для нарахування рентних платежів керівництво київського підприємства завчасно повідомило місцеву податкову інспекцію. Проте, як з’ясували оперативники податкової міліції, видобуток i реалізація газового конденсату фактично не припинялися з моменту розірвання договору.

За попередніми підрахунками, після закінчення терміну дії ліцензії на здійснення дослідно-промислової розробки родовища підприємство незаконно видобуло понад 380 м3 газового конденсату та відвантажило 237 т вуглеводневої сировини на загальну суму майже 800 тис. грн.

Цей факт підтверджено документами первинного обліку підприємства, копіями накладних та іншими речовими доказами.

За фактом порушено кримінальну справу, триває слідство.

Вісник податкової служби України