2007-09-28

Україна. ВАТ "Укрнафта" спростовує інформацію про стан виконання зобов’язань щодо поставок природного газу населенню

ЗАЯВА
з приводу публікації у газеті «КоммерсантЪ Украина» від 25 вересня 2007 року № 166 (№ 517) недостовірної інформації щодо діяльності ВАТ «Укрнафта» 

25 вересня ц.р. в окремих засобах масової інформації з’явилася недостовірна інформація про стан виконання ВАТ «Укрнафта» зобов’язань щодо поставок природного газу населенню. Першоджерелом появи такої неперевіреної та перекрученої інформацію стала шанована нами газета «КоммерсантЪ Украина». Своєю публікацією «Укрнафта не отдает добычу» газета не лише ввела в оману громадськість, але й завдала значної шкоди іміджу та діловій репутації провідної нафтовидобувної компанії України.

ВАТ «Укрнафта» з цього приводу звертається до всіх засобів масової інформації, у тому числі стосовно наданих НАК «Нафтогаз України» у пресі звинувачень на адресу товариства, та заявляє про наступне.

По-перше, компанія проводить свою діяльність у повній відповідності до законів України та нормативних актів Кабінету Міністрів України. Водночас діяльність товариства знаходиться під ефективним контролем держави, представники якої мають більшість у складі вищих керівних органів компанії та здійснюють безпосередній вплив на забезпечення виконання законодавства під час діяльності Правління товариства. До речі, внаслідок некомпетентності, або, більше того, відвертої упередженості авторів статті, оприлюднено недостовірну інформацію щодо складу Спостереженої ради товариства. У зв’язку з цим, нагадуємо, що до складу Спостережної ради ВАТ „Укрнафта” входять 11 осіб, 7 з яких представляють НАК „Нафтогаз України” як акціонера компанії. Питання ж затвердження угод щодо постачання газу для потреб населення згідно із Статутом товариства належить виключно до компетенції Спостережної ради.

По-друге, протягом 2007 року газ власного видобутку реалізовувався ВАТ „Укрнафта” виключно для потреб населення, як це і передбачено Законом України „Про Державний бюджет України на 2007 рік”. Загалом на сьогоднішній день реалізовано вже 780 млн. куб. м. газу для потреб населення. Решту видобутого в цьому році газу також заплановано до передачі для забезпечення потреб населення.

Але останнім часом, внаслідок зловживань з боку керівництва НАК „Нафтогаз України” та ДК „Укртрансгаз” у сфері забезпечення належного обліку та організації розподілення газу, „Укрнафті” незаконно і безпідставно відмовлено у підтвердженні наявності у сховищах ДК «Укртрансгаз» природного газу загальним обсягом понад 2,5 млрд. куб. м., який належить ВАТ „Укрнафта”. Уже протягом кількох місяців ВАТ „Укрнафта” працює в умовах, коли ДК „Укртрансгаз” відмовляється оформлювати надходження газу власного видобутку до магістральних трубопроводів та сховищ ДК „Укртрансгаз”. Склалася ситуація, за якою газ буквально „йде в трубу”. У цьому випадку, пояснення відповідальних посадових осіб ДК „Укртрансгаз” зводяться лише до «кивків головою» у бік НАК „Нафтогаз України”.

Неправомірність таких дій керівництва НАК „Нафтогаз України” та ДК „Укртрансгаз” підтверджена численними рішеннями вищих судових установ України, а Генеральна прокуратура вивчає заяву ВАТ „Укрнафта” щодо розкрадання в особливо великих розмірах природного газу посадовими особами ДК „Укртрансгаз”.

У зв’язку з вищезазначеним, ВАТ „Укрнафта” закликає представників засобів масової інформації бути максимально коректними у своїх повідомленнях та оцінках. Впевнені, що ефективне втручання в ситуацію, яка склалася з природним газом, правоохоронних органів та контроль суспільства, зокрема завдяки неупередженим та незаангажованим ЗМІ, допоможе державі отримати належний контроль у цьому важливому питанні. Із свого боку ВАТ „Укрнафта” гарантує чітке та неухильне виконання своїх законних обов’язків.

Прес-служба ВАТ "Укрнафта"