2009-07-29

Україна. Мінекономіки: Богдан Данилишин та Посол Нігерії Ібрагім Пада Касаі домовилися про поглиблення торговельно-економічних відносин

Відбулася зустріч Міністра економіки України Богдана Данилишина з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Нігерія в Україні Ібрагімом Пада Касаі.

Учасники зустрічі обговорили стан та перспективи розвитку двосторонньої співпраці та активізацію інвестиційного співробітництва.

«Україна зацікавлена у поглибленні торгово-економічних відносин з Нігерією і готова до конструктивної співпраці», – наголосив під час перемовин Богдан Данилишин.

За словами керівника економічного відомства, розвиток торговельно-економічних стосунків між Україною та Нігерією є успішним, проте потенціал такої співпраці далеко не вичерпаний.

Статистичні дані свідчать, що протягом останніх років товарообіг зростав досить швидко, зокрема, за останні три роки збільшився у 2,3 рази. Серед африканських країн Нігерія посідає третє місце за обсягом українського експорту (після Єгипту та Алжиру). Так, за підсумками І півріччя 2009 року обсяг торгівлі товарами становив 87,2 мільйона доларів США, при цьому експорт склав 87 мільйонів доларів, а імпорт – 0,2 мільйона доларів.

Міністр економіки України та Посол Федеративної Республіки Нігерія наголосили на значному потенціалі торговельно-економічного співробітництва, зокрема у залученні українських підприємств до будівництва енергетичних та промислових об’єктів, у тому числі потужностей з переробки сільськогосподарської продукції, виробництва будматеріалів, мінеральних добрив, засобів очистки води, бурового устаткування, розвитку транспортної, портової, виробничої інфраструктури, іригаційних та зрошувальних систем.

Також надзвичайно перспективними галузями співпраці, на думку Богдана Данилишина, є сільське господарство, освіта та наука, інвестиційне співробітництва. Перспективними сферами взаємодії є також геологорозвідка, нафтогазова і гірничовидобувна промисловість, будівництво, сільське господарство, морський транспорт тощо.

«Україна зацікавлена у розширенні присутності на нігерійському ринку сільськогосподарської продукції, насамперед, за рахунок збільшення експорту української соняшникової олії та зернових», – підкреслив Богдан Данилишин.

Міністр економіки України зауважив, що для нашої країни цікавим є співробітництво у нафтогазовій сфері, зокрема, закупівлі сирої нафти, участі українських компаній у будівництві на території Нігерії нафтопереробного заводу, отриманні ліцензій на розробку нафтових родовищ, залученні української сторони до проектування та будівництва нафто- і газопроводів та сховищ; підготовки нігерійських спеціалістів відповідного профілю у вищих навчальних закладах України.

Крім того, на думку Міністра економіки, у розвитку двосторонніх торгово-економічних відносин важливе значення відіграє робота Міжурядової комісії з питань торгово-економічного, науково-технічного та культурного співробітництва.

У цьому контексті Міністр економіки України та Посол Нігерії домовилися прискорити процес створення такої Комісії і обговорили можливість якнайшвидшого підписання Міжурядових угод про торговельно-економічне співробітництво, а також про сприяння та взаємний захист інвестиції між Україною та Нігерією.

Урядовий портал