2021-08-27

Японія створює плавучі вітряні електростанції

Угода про підготовку техніко-економічного обґрунтування для створення біля берегів Японії плавучих вітряних електростанцій підписали японська компанія Kansai Electric Power (Kansai EPCO) і німецька RWE Renewables (RWE). Про це повідомляє OilCapital

За словами операційного директора RWE з вітряних проєктів Свена Утермьолена, існує «великий потенціал для створення плавучих вітряних електростанцій по всьому світу - особливо в країнах з глибокими прибережними водами, такими як Японія». Виконавчий віце-президент Kansai EPCO Нозомі Морі, в свою чергу, підкреслив, що цей проєкт допоможе компанії просунутися до мети - до повної відмови від вуглеводневої електрогенерації до 2050 року.

На відміну від стаціонарних вітряних електростанцій, плавучі можуть розміщуватися навіть на глибоководних ділянках моря. І хоча створення таких об'єктів - досить складне завдання, а вироблювана ними електроенергія - з урахуванням установки і передачі - обходиться дорожче в порівнянні зі стаціонарними морськими вітряками, останнім часом про подібні проєкти мова йде все частіше.

За даними телеканалу CNBC, тільки в Японії з початку літа було оголошено про пуск ще двох проєктів з будівництва плавучих вітряних електростанцій. У липні про це оголосили компанії BW Ideol і Eneos, а в червні уряд Японії повідомив, що консорціум компаній Toda Corporation, Osaka Gas, Kansai Electric Power, ENEOS Corporation, INPEX Corporation і Chubu Electric Power переміг в конкурсі на спорудження плавучої вітряної електростанції на 16,8 МВт біля берегів префектури Нагасакі.