2021-08-27

Велике сховище водню може з'явитися в Таллінському порту

Таллінський порт (Tallinna Sadam) розглядає можливість будівництва сховища водню об'ємом 25 тис. кубометрів і інфраструктури для бункерування судів воднем. Про це повідомляє Enkorr

Tallinna Sadam планує приділяти більше уваги створенню екосистеми «зеленої» енергії в промислових парках. Крім того, порт шукає найкращі варіанти переведення поромів на водневе паливо. 

«У майбутньому в цих портах можна було б побудувати як містечка для обслуговування парків вітрогенераторів, так і водневий термінал, який, в свою чергу, може бути привабливим для галузей, які самі не виробляють енергію, але хочуть взяти участь у «зеленій» революції і реорганізувати своє виробництво», - наводиться цитата члена правління і комерційного директора Талліннського порту Маргуса Віхмана.

Він додав, що європейський «зелений» курс (Green Deal), амбітні цілі в області клімату і воднева стратегія створюють дуже хорошу можливість для того, щоб за підтримки ЄС створити в Естонії екологічно безпечну «зелену» інфраструктуру. Вона, за його словами, допоможе, з одного боку, повністю переобладнати транспортний сектор, а з іншого - дати додатковий поштовх розвитку сектора відновлюваної енергетики, який отримає стимул для виробництва «зеленого» водню - особливо в ситуаціях, коли на ринку багато дешевої електроенергії. 

«Ми хочемо, щоб Естонія стала водневої країною номер один в світі. Однак для того, щоб це стало реальністю, нам необхідна співпраця між приватним і державним секторами », - сказав Віхман. 

У співпраці з посольством Нідерландів і компанією Flux Талліннський порт провів дослідження можливості і потенціалу використання «зеленого» водню в портах, в результаті якого стало ясно, що Естонія може бути підходящим місцем в регіоні Балтійського моря для розміщення водневої інфраструктури, йдеться в повідомленні.

У процесі створення водневої інфраструктури Естонія спирається на свій досвід в сфері торгівлі зрідженим природним газом (ЗПГ) і його використання.