2021-08-27

Swiss Re підписала перший в світі терм-контракт з уловлювання СО2

Швейцарська перестрахувальна компанія Swiss Re уклала довгострокову угоду (терм-контракт) з Climeworks про закупівлю обладнання для прямого уловлювання та зберігання вуглекислого газу на суму $ 10 млн протягом десяти років. Про це повідомляє Enkorr

У Swiss Re також сподіваються, що така угода спонукає інші компанії використовувати технології уловлювання, утилізації та зберігання вуглецю (CCUS).

Відповідно до пресрелізу, технологічне рішення з уловлювання СО2, пропоноване Climeworks в Ісландії, фільтрує двоокис вуглецю з повітря з використанням геотермальної енергії. Вловлений вуглець потім вирушає на зберігання в довколишні шари гірських порід. Він розчиняється в воді і закачується глибоко під землю, де природним чином вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів. Таким чином CO2 перетворюється на камінь.

Ця технологія наразі вважається однією з найбільш передових в сфері уловлювання парникових газів. З її допомогою вилучений з повітря CO2 можна зберігати тисячі років.