2021-08-27

Міністерство енергетики розробило новий механізм підтримки ВДЕ

Міненерго розробило законопроєкт, що пропонує новий механізм підтримки виробників електроенергії з ВДЕ за моделлю Feed-in-Premium. Механізм дозволятиме виробникам самостійно продавати електроенергію на ринку та отримувати від держави різницю між «зеленим» тарифом та ринковою ціною. Про це повідомляє ExPro з посиланням на пресцентр Міністерства енергетики України. 

Таким чином, виробник е/е з ВДЕ зможе продати свої обсяги на вільному ринку (сегментах двосторонніх договорів, РДН та ВДР) або перемогти на аукціоні і отримати аукціонну ціну підтримки. Держава («Гарантований покупець») буде компенсувати суму, якої не вистачатиме для досягнення значення «зеленого» тарифу.

Зазначається, що законопроєкт пропонує зменшити строк отримання аукціонної ціни з 20 до 15 років.

Даний механізм, в країнах ЄС, згідно відповідної директиви застосовується до електростанцій потужністю від 500 кВт.

Ключовими особливостями законопроєкту в частині запровадження моделі Feed-in-premium є:

- укладання договору між виробником «зеленої» електроенергії та «Гарантованим покупцем», (за надання послуги із збільшення % виробництва е/е з ВДЕ в рамках усієї енергосистеми – ред.)
- підтримка усіх майбутніх об’єктів в рамках аукціонної моделі відбуватиметься виключно за моделлю Feed-in-premium.
- можливість створення власних балансуючих груп для виробників з ВДЕ.
- порядок визначення вартості послуги у розрахунковому періоді затверджується Регулятором, а сама плата не може перевищувати різницю між встановленим «зеленим» тарифом або аукціонною ціною для об’єкту електроенергетики та ціною на ринку «на добу наперед» або за двосторонніми договорами, що склалася за розрахунковий період. право визначати механізм розрахунку ринкової ціни пропонується надати НКРЕКП.

При цьому, розмір компенсації не повинен перевищувати різницю між «зеленим» тарифом або аукціонною ціною та ціною на РДН або за двосторонніми договорами.