2021-08-27

Про перспективу газоносності в карбонатному пласті Яблунівського родовища

Новий газовий пласт геологічного карбонатного шару Яблунівського родовища знаходиться на глибині приблизно 4,5-5 км. Наразі досліджується його газова перспективність. Про це повідомив головний виконавчий директор Групи Нафтогаз Отто Ватерландер, пише ExPro

«Карбонатний шар – нова захоплююча гра, адже його товщина становить 200 метрів, а довжина – кілька кілометрів. У ньому може міститися велика кількість газу. Для того, щоб перевірити, скільки газу можна видобувати з цього нового типу колектору, ми схвалили інвестиції у свердловину № 10 на Яблунівському родовищі на вересень для подальшої розробки карбонатного шару та перевірки насиченості газом даного геологічного пласту. Про результати ми повідомимо вас у жовтні» - зазначається у повідомленні Ватерландера.

Перспективність розробки цього шару є актуальною з трьох причин:

1. Це може виявитися новим геологічним пріоритетом для України, та стати метою світового класу у видобутку нетрадиційного газу для компанії, порівнянною з цілями в Аргентині та досвідом США.
2. Якщо буде доведено, що шар є багатим на газ, він, ймовірно, додасть велику кількість нових запасів газу до потенціалу країни, враховуючи товщину породи
3. По-третє, можливо, найцікавіше, розробка для видобутку може бути відносно швидкою та дати нові об’єми протягом 1-2 років, замість звичайних 4-5 років, які ми закладаємо для розробок на морі та Юзівській площі.