2008-11-26

Україна. Тимчасово заборонено діяльність ДП "Хмельницьккурортресурс" з використання Збручанського родовища мінеральних вод

Розглянувши акт перевірки вимог природоохоронного законодавства, лист начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області та постанову про накладання адміністративного стягнення, складений інспекторами відділу екологічного контролю за використанням і охороною земель та надр Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області 28 березня 2008 року винесено рішення про тимчасову заборону господарської діяльності ДП “Хмельницьккурортресурс” з використання Збручанського родовища мінеральних вод типу “Нафтуся”, що розташоване 3,5 км на захід від смт.Сатанів у заплаві річки Збруч.

Господарська діяльність цього підприємства велася без наявності спеціального дозволу(ліцензії) на користування ділянкою надр, де розташовані свердловини; гірничого відводу для свердловини та дозволу на спеціальне водокористування на свердловини.

З 28 лютого 2008 року по 15 липня 2008 року ДП “Хмельницьккурортресурс” продовжував надрокористування шляхом добування мінеральних вод з порушенням природоохоронного законодавства. Всього за цей період було видобуто мінеральної води на суму 154 564 гривень.

З метою відшкодування завданих збитків 30 жовтня 2008 року в господарський суд Хмельницької області заявлено позов Хмельницькою міжрайонною природоохоронною прокуратурою в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області до Державного підприємства “ Хмельницьккурортресурси” про відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу незаконним видобуванням корисних копалин (Збручанські мінеральні води типу “Нафтуся”) на суму 154 564 гривень.

На даний час справа перебуває у судовому провадженні господарського суду Хмельницької області.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України