2008-11-26

Україна. Громадськість Волинської обл. стурбована відновленням робіт у Хотиславському кар’єрі

Громадськість Волинської області стурбована тим, що в білоруських ЗМІ з'явилося повідомлення, що роботи в Хотиславському кар’єрі знову відновлено. Роз’яснення з цього приводу надав начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Володимир Мирка:

Безпосередньо біля кордону з Україною, південніше населеного пункту Хотислав Малоритського району Брестської області, в 1994 р. було запроектовано та розпочато будівництво потужного комплексу по видобутку та виробництву будівельних матеріалів, в який входить кар’єр "Хотиславський" та виробничі потужності.

Кар’єр площею до 240 га та глибиною 35 м має загальний об’єм розробки 93 млн т піску та 117 млн т крейди. Розробка планується протягом 45 років. Кар’єр мав перетинати водоносні горизонти четвертинних та верхньокрейдяних порід, які виступають основним джерелом питного водопостачання. Плановий водовідлив при осушенні кар’єру за проектом становив в перший рік розробки 10 тис м куб/добу з наступним збільшенням до 48 тис м куб/добу, що мало призвести до пересушення на території України 40 тис га сільськогосподарських та лісових угідь, в тому числі 12 тис га меліоративних земель, що може викликати зниження урожайності сільськогосподарських культур на 50%, а приріст деревини на 2 тис м куб/га. В зону впливу кар’єру потрапляє 11 населених пунктів, в побутових криницях може зникнути вода.

Кар’єр розташований поблизу озера Турського, яке є основним джерелом регулювання водного режиму на Турській осушувальній системі площею 10 тисяч га, а також біля меж Шацького НПП, який включає понад 30 унікальних озер переважно карстового походження. Кар’єр та озера тяжіють до єдиної прадавньої долини стоку, що має уріз в крейдових нашаруваннях до 60 м і є зоною підвищеної водопровідності підземних вод, що може при водопониженні в кар’єрі призвести до обміління озер та їх загибелі.

Виходячи з сучасної ситуації, коли кар’єр відновлює свою роботу і виходить на досить велику потужність, що може призвести до непередбачуваних наслідків в природному середовищі, вважаємо за доцільне відновити в повному обсязі систему моніторингу в зоні впливу Хотиславського кар’єру, а також на території Шацького НПП, що потребує фінансування в 200-300 тисяч гривень.

Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області разом з обласною держадміністрацією підготували запит до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь з приводу впливу Хотиславського кар’єру на навколишнє природне середовище, зокрема і прикордонної Волині.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України