2009-05-18

Україна. Стан державного контролю за здійсненням надрокористування

Стан додержання вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання надр на території Тернопільської області у 2008р. – І кварталі 2009р. розглянули 14.05.2009р. на розширеному засіданні колегії Тернопільської обласної прокуратури із залученням керівників природоохоронних органів,  органів виконавчої влади і місцевого самоврядування

Як засвідчило вивчення матеріалів, проведених у цій галузі перевірок, на території області виявлені численні порушення. Зокрема, за 2008 рік Держекоінспекцією проведено 484 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства. За виявлені порушення до адмінвідповідальності притягнуто 383 громадян та посадових осіб. Накладено штрафів на суму  54,991 тис. грн. Перевірками охоплено надрокористувачів усіх адміністративних районів області. За матеріалами ДЕІ в області органами прокуратури порушено 1 кримінальну справу.

Протягом І кварталу 2009р. Держекоінспекцією в області проведено 86 перевірок, в т.ч. 81 по підземних водах. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 63 посадові особи та громадяни. Накладено штрафів на суму  8,317 тис. грн. За даними ДЕІ в області органами прокуратури порушено 4 кримінальні справи. Про це повідомив у своїй доповіді начальник Держекоінспекції в області В.Мричко.

Найбільш поширеними порушеннями, які допускають надрокористувачі області, є неякісне проведення розкривних робіт, незадовільне проведення робіт з повернення відпрацьованих земель, відсутність проектів землеустроїв щодо відведення земельних ділянок під розробку родовищ корисних копалин, не відмежованість в натурі відведених земельних ділянок.

Причинами зазначених порушень є відсутність на підприємствах спеціалістів гірничої служби, необізнаність працівників з чинними нормативними документами у гірничо-видобувній галузі, неплатоспроможність більшості надрокористувачів, а в окремих випадках безвідповідальне ставлення керівників підприємств і організацій до забезпечення виконання ними вимог природоохоронного законодавства. Місцеві ради та органи виконавчої влади на місцях у межах своєї компетенції недостатньо здійснюють контроль за використанням та охороною надр і в більшості випадків самоусунулись від виконання функцій контролю за дотриманням природоохоронного законодавства на підпорядкованих територіях.

Узагальнивши підняті проблеми та причини їх виникнення, учасники колегії вирішили спільно вжити додаткових заходів щодо забезпечення додержання законодавства, спрямованого на охорону і раціональне використання надр.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України