2009-05-18

Україна. Урочисте засідання Вченої ради ІГМР ім. М.П. Семененка НАН України

27 травня в Інституті геохімії, мінералогії та рудоутворення імені Миколи Пантелеймоновича Семененка НАН України відбудеться урочисте засідання Вченої ради Інституту з нагоди 40-річчя від дня заснування Відділу регіональної і генетичної  мінералогії.

Для довідки: Відділ регіональної і генетичної мінералогії у 1969 році заснував видатний український геолог-мінералог Є.К.Лазаренко (1912-1979 рр.) в очолюваному ним Інституті геологічних наук АН УРСР. На початку 70-х років Відділ перейшов до складу Інституту геохімії і фізики мінералів (нині – Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М.П. Семененка НАН України ), але незмінним керівником Відділу до останніх днів свого життя залишався його фундатор – Є.К.Лазаренко.

У програмі заходу – виступи з доповідями:

• «Відділу регіональної і генетичної  мінералогії – 40 років» (доповідач – проф. В.Павлишин);
• «Умови утворення ендогенного алмазу з погляду результатів дослідження в ньому мінеральних і флюїдних включень» (доповідачі – доктори геол.-мін. наук В.М. Квасниця і Д.К. Возняк) та ін.

Крім того, на засіданні Вченої ради будуть відзначені переможці конкурсу на здобуття Премії імені Євгена Лазаренка для молодих учених за 2008 рік. Нагадаємо, ними стали: Борняк Уляна Іванівна – лаборантка кафедри мінералогії Львівського національного університету імені Івана Франка, удостоєна Премії за цикл робіт з біомінералогії та Нестеренко Тетяна Петрівна – аспірантка кафедри теоретичної і прикладної мінералогії Криворізького технічного університету, удостоєна Премії за цикл робіт з технологічної мінералогії.

Для довідки: Премію імені академіка Євгена Лазаренка для молодих учених і студентів вищих закладів освіти України заснувало наприкінці 2002 року Українське мінералогічне товариство (УМТ) на честь 90-річчя від дня народження видатного мінералога Євгена Лазаренка. Кошти для Премії надає дочка Євгена Лазаренка – кандидат геолого-мінералогічних наук Євгенія Лазаренко, яка працює у Стенфордському університеті (США).

Премія встановлюється для відзначення кращих наукових робіт молодих учених і студентів вищих закладів освіти України в галузі мінералогії з метою заохочення талановитої молоді до розвитку науки, якій присвятив своє життя видатний український вчений та громадський діяч Євген Лазаренко (1912-1979 рр.).

Початок засідання Вченої Ради – о 14.00.

Адреса ІГМР ім. М.П.Семененка НАН України – м. Київ, просп. Академіка Палладіна, 34.

Продуктивний горизонт