2022-02-14

Правляча партія Зімбабве хоче взяти на себе управління рудником Редвінг

Партія Zanu PF, що править у Зімбабве, хоче взяти на себе управління багатим на золотом родовищем Редвінг (Redwing) в районі поселення Пенхалонга. Партія стверджує, що наразі управління рудником не є задовільним.

Видання Zimbabwe Mail цитує секретаря партії з фінансів Патріка Чинамасу, який заявив, що право власності на копальню буде передано гірникам-старателям, пов'язаним із Zanu PF.

«Це не наша проблема як уряду, що відбувається на копальні, а проблема інвестора, - сказав він. - Коли я повернуся в Харарі, я збираюся звернутися до президента Еммерсона Мнангагве та Міністерства фінансів, щоб ми могли купити і прийняти цей рудник до кінця року. Пізніше уряд найме нелегальних старателів, тому що ми хочемо, щоб видобуток корисних копалин тут, у Пенхалонгу, був організований», - додав міністр.

Працівники копальні нещодавно провели демонстрацію проти планів судової адміністрації відновити діяльність Betterbrands Mining Company (BMC) за нез'ясованих обставин.

Разом із тим, директор Центру досліджень та розробок (Centre for Research and Development) Джеймс Мупфумі  звинуватив Чинамасу у нечесності. 

«Як можна говорити про те, що уряд хоче взяти на себе управління рудником, якщо цей же уряд дозволяє золотим баронам вторгатися в цей же рудник Редвінг? - спитав він. - Ми хочемо, щоб парламент викликав керівництво Редвінг і розслідував питання про витік золота, тому що за витоком стоять компанії, які там працювали, з 2018 року на руднику Редвінг працюють сумнівні компанії».