2022-02-14

Європейські банки продовжують фінансування нафтогазової галузі

Усупереч попередженням Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) банки Європи не припиняють інвестування в розвиток нафтогазової галузі. У 2021 році МЕА застерігало інвесорів від вкладення коштів у нові нафтові та газові родовища з метою досягнення 50-відсоткового шансу зупинити глобальне потепління на півтора градуси вище за середній доіндустріальний рівень.

Інвестиції 2021 року виявилися меншими, ніж 2020, проте вони вищими, ніж у 2018 та 2017 роках. 

Фінансування надходить незважаючи на те, що 24 банки самі зобов'язалися декарбонізувати свої кредитні портфелі, йдеться у звіті. Зазначається, що найбільшими постачальниками фінансування нафтогазової галузі у 2021 році були банки HSBC, Barclays та BNP Paribas.

Представник HSBC заявив, що працює з клієнтами над енергетичним переходом і опублікує науково обґрунтовані цілі, щоб привести фінансування нафтогазової галузі у відповідність до цілей та термінів Паризької угоди 22 лютого.

Представник Barclays заявив, що він також прагне привести своє фінансування у відповідність до глобальної угоди щодо клімату, досягнутої у 2015 році, і поставив за мету до 2025 року скоротити фінансовані викиди від своїх клієнтів з енергетичного сектора на 15 %.