2022-02-14

АГКУ виступає проти законопроєкту № 7038

Асоціація газовидобувних компаній України (АГКУ), що об’єднує провідні видобувні підприємства, виступає проти законопроєкту № 7038. Зазначений проєкт закону передбачає радикальне підвищення ставок рентної плати за видобування природного газу. 

На думку експертів, це створить загрозу національним інтересам держави та нівелює цілі Національної економічної стратегії із забезпечення потреб українських споживачів газом власного видобутку до 2030 року.

Досвід видобувних країн ЄС, які, як і Україна, є залежними від імпорту газу, показує, що рентні ставки за видобуток газу там є в рази нижчими, ніж в Україні. У Польщі вони становлять 1,5-3 %, у Румунії – від 3,5 % до 13 %, в Угорщині – від 2 % до 30 %. Жодна із видобувних країн не вдається до радикальних заходів, адже добре розуміють важливість роботи газовидобувних компаній та залучення інвестицій для зміцнення енергетичної безпеки, особливо в сьогоднішніх реаліях.

Таке значне податкове навантаження змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність. 

Єдиним джерелом для фінансування нафтогазовидобувних проєктів є саме доходи видобувних підприємств. Без постійного вкладання значних коштів у розвідку та розробку нафтогазових ділянок, видобуток буде зменшуватися щонайменше на 10-15 % на рік.