2020-12-02

З марсіанського "розсолу" запропонували добувати водень і кисень

За допомогою нового каталізатора, який розробили вчені, можна добувати від 300 до 550 грам кисню в годину, повідомляє ТАСС.

Американські хіміки розробили каталізатор, за допомогою якого можна швидко і ефективно отримувати чистий водень і кисень з марсіанського розсолу, який імовірно ховається на невеликій глибині під поверхнею планети. Результати перших випробувань опублікував науковий журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені під керівництвом професора Університету Вашингтона в Сент-Луїсі (США) Віджая Рамані придумали, як робити кисень на Марсі швидше і ефективніше. Для цього вони використовували інший тип марсіанської сировини - густий "розсіл", з якого імовірно складаються грунтові води планети.

На їх існування вказують дані посадкової платформи Phoenix, яка вивчала надра Марса на рубежі століть, і фотографії зонда MRO, який в 2015 році знайшов можливі сліди руху солоних "струмків" по схилах деяких кратерів Марса. Вчені припускають, що вода в цих потоках залишається рідкою завдяки присутності великої кількості перхлоратов - солей хлорної кислоти, розчини яких не замерзають при температурах від -40 до -60 ° С.

Рамані і його колеги задумалися, чи можна використовувати цей "розсіл", щоб виробляти кисень і водень. Для цього воду та інші сполуки з цього розсолу потрібно розщепити за допомогою електрики і різних каталізаторів. Керуючись цією ідеєю, вчені провели серію дослідів зі сполуками свинцю і рутенію, які вони розробляли для вирішення схожих завдань на Землі.

Відтворивши умови грунту і атмосфери Марса, вчені перевірили, чи зможуть подібні каталізатори розкладати воду на кисень і водень, якщо пропускати через "розсіл" електричний струм. Досліди показали, що навіть при марсіанському тиску і температурі в -36 ° С каталізатори на основі свинцю та рутенію справлялися з цим завданням приблизно в 25 разів краще, ніж це робить MOXIE.

Зокрема, установка NASA може виробляти до 22 грам кисню на годину, а каталізатор Рамані і його колег виробляє за той же час і з тим же витратою електрики - близько 300-550 грам O2. До того ж водень, який утворюється як побічний продукт цієї реакції, можна використовувати як ракетне паливо і для інших завдань.

Вчені сподіваються, що їхня ідея приверне увагу NASA. Завдяки цьому майбутні експедиції на Марс зможуть забезпечувати себе киснем, паливом та іншими речовинами, необхідними для виживання на планеті.