2020-12-02

США хоче ввести санкції проти China National Offshore Oil Corp.

Як повідомляє OilCapoital, Білий дім має намір ввести санкції проти головного в Китаї виробника глибоководних бурових робіт China National Offshore Oil Corp.

Дональд Трамп вирішив завершити своє президентство санкційним ударом по найбільшій нефтебуровый компанії Китаю CNOOC за видобуток вуглеводнів на шельфі Південно-Китайського моря. До санкційних списків додається з ще три компанії, які, на думку Вашингтона, контролюються військовими КНР.

CNOOC є лідером з видобутку на шельфі КНР і видобуває нафту далеко за межами територіальних вод Китаю - в 200 милях від узбережжя В'єтнаму і Філіппін. На думку американської влади, буріння на цих ділянках є частиною стратегії КНР щодо розширення військової присутності в Південно-Китайському морі. Складність полягає в тому, що CNOOC також володіє нафтогазовими ділянками в США і активно співпрацює з американською ExxonMobil.

Фінансові санкції проти CNOOC, що включають заборону на залучення фінансування, завдадуть «важкого удару» компанії, оскільки вона залучена в спільні проекти з американською ExxonMobil, а крім того, використовує американське обладнання, вважає аналітик SIA Energy Сенгік Теї.