2020-12-02

WOG виготовлятиме біогумус з кавової гущі

Пресслужба компанії WOG запускає новий проєкт ЕКО-платформи «До природи з добром». Проєкт передбачає переробку кавової гущі на біогумус (висококонцентроване біодобриво, що містить в своєму складі унікальний комплекс грунтових мікроорганізмів, вітаміни і біологічно активні ферменти, що стимулюють ріст і розвиток рослин).  

Відзначається, що тепер вся кавова гуща, що залишиться від приготування кави в п'яти АЗК в Луцьку, буде направлятися на луцьке підприємство «Пастернак» - компанію, яка з 2017 року виробляє біодобрива на власній базі і стала партнером цієї ініціативи від WOG.

«В Україні зараз існує велика проблема з утилізацією органічних відходів - їх заборонено вивозити на звалища, але цією забороною нехтують майже всюди. Ні держава, ні місцеве самоврядування не можуть запропонувати дієвого способу утилізації органіки, при тому, що екологічна ситуація всієї країни щодня стає все важче. Саме тому ми запустили проект з утилізації кавовій гущі. Зараз ми збираємо відпрацьовану кавову гущу на п'яти АЗК в Луцьку для переробки в біогумус. Згодом плануємо географічно розширити цей проєкт», - говорить куратор ЕКО-платформи WOG і директор з комунікацій Олена Осипчук.

У компанії відзначили, що одним з ефективних рішень застосування відпрацьованої кавової гущі є її переробка на біогумус з використанням каліфорнійського хробака. Для його харчування в основну суміш додають до 10 % кавової гущі. За рік всього 2000 черв'яків переробляють в середньому 1 тонну відходів, в результаті чого утворюється 500 л біогумусу, який використовують для підгодівлі квітів, фруктових дерев, овочів і газонів, збільшуючи врожайність на 30-40%.