2021-08-06

YASNO інвестуватиме в енергоефективні проєкти майже 1 млрд грн

Постачальник електроенергії, газу та енергоефективних рішень YASNO протягом наступних 5 років планує інвестувати в енергоефективні проекти на українських підприємствах близько 1 млрд грн. Про це 6 серпня повідомив прес-центр компанії. «Банки можуть приєднатися до їх реалізації завдяки механізму енергосервісу, уникнувши при цьому фінансових ризиків і наростивши свій портфель «зелених» інвестицій», - прокоментувала директор з економіки та фінансів D.Solutions (бренд YASNO) Тетяна Грязнова.

За її словами, механізм енергосервісу передбачає, що енергосервісна компанія (ЕСКО) фінансує і виконує «під ключ» енергоефективний проект, гарантуючи досягнення певного рівня економії для підприємства-клієнта. Повернення інвестицій відбувається виключно за рахунок частини зекономлених коштів.

За 5 років YASNO реалізував через механізм енергосервісу більше 90 енергоефективних проектів з досягнутою економією від 25 до 90% енергоресурсів. Підприємства-клієнти заощаджують до 170 млн кВт-год або 350 млн грн вартості електроенергії, газу та тепла в рік.

Еквівалент скорочення енерговитрат становить 150 тис т СО2 на рік. Всі проекти YASNO фінансує за рахунок власних ресурсів.

«Один з найбільших факторів, який стримує розвиток ринку енергосервісу, - це обмеженість доступу до фінансових ресурсів. У той же час актуальні зміни в законодавстві ЄС і рух України до енергонезалежності вимагають від нас масштабувати свою діяльність. Ми запрошуємо банки співпрацювати в цьому напрямку. Україна є членом Європейського Енергетичного співтовариства і стратегії великих іноземних банків з дочірніми структурами в нашій країні спрямовані на те, щоб стимулювати масштабні проекти з енергоефективності», - розповіла Грязнова.

За її словами, можливі кілька напрямків співпраці енергосервісної компанії з банками. Найпростіший - це рефінансування вже реалізованих проектів. У портфель діючих енергосервісних контрактів YASNO інвестовано понад 550 млн грн, які принесуть близько 2 млрд грн грошового потоку протягом найближчих трьох років. Ще один варіант - це портфельний фінансування проектів з певними характеристиками.

Тобто банки можуть зацікавитися інвестуванням в певну галузь, регіон чи компанію. YASNO може підібрати портфель проектів для фінансування банком в залежності від заданих параметрів, наприклад, з певною прибутковістю. Також можлива індивідуальна участь у фінансуванні якогось знакового енергосервісного проекту.

Як повідомлялося раніше, що в квітні 2021р Національний банк України підписав договір про співпрацю з IFC (входить до Групи Світового банку). Це сприятиме формуванню стандартів «зеленого» фінансування в Україні, а також в інтеграції жорстких стандартів ESG в нормативні акти про корпоративне управління банками. На думку глави НБУ Кирила Шевченка, центральні банки можуть і повинні брати участь в процесах по мобілізації кліматичних інвестицій. За даними IFC, до 2030 року глобальні інвестиційні можливості в сфері клімату складуть $23 трлн США, з яких на частка інвестицій в Україну може становити $73 млрд.