2021-08-06

«Нафтогаз» може недовиконати план видобутку газу на 1 млрд кубометрів

НАК «Нафтогаз України» у другому півріччі 2021 року може не виконати план з видобутку природного газу на 0,7-1 млрд кубометрів газу.  Про це повідомив головний виконавчий директор (CVO) групи Отто Ватерландер. 

За його словами, ризик невиконання плану пов'язаний з затягуванням проведення тендерів на проведення робіт для підтримання видобутку.

Він наголосив на необхідності залучення контрагентів для проведення сейсміки, дістатися до колекторів газу і при сприятливих умовах побудувати інфраструктуру, газопереробні заводи, компресорні станції і пробурити більше свердловин.

У зв'язку з цим він закликав главу «Нафтогазу» Юрія Вітренка поставити трансформацію в закупівлях в пріоритет, прийнявши ряд необхідних рішень на рівні правління компанії, оскільки нівелювання втрат від невиконання плану з видобутку може спричинити збільшення імпорту газу взимку вартістю 10-15 млрд грн.

 Як повідомлялося, «Нафтогаз» планує інвестувати у видобуток вуглеводнів $ 7,3 млрд в 2021-2025 роках, наростивши запаси в 1,8 рази.  При цьому частка інвестицій в нові родовища з 2023 року перевищить інвестиції в уже розвідані.

 У компанії відзначали, що група не зможе самостійно профінансувати озвучені плани, тому планується залучати до процесів сторонніх інвесторів.