2005-06-10

Вузол Тузли

Коса Тузла на Керченському півострові знову нагадала про себе проблемами. І висновки тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради, яка відвідала Тузлу, надійшли до українського парламенту, Президента та уряду.

Україно-російський конфлікт виник, власне, не з приводу самої Тузли. Росія, не сповістивши сусідку, поквапно змурувала капітальну дамбу зі свого берега в напрямку України, чим істотно звузила фарватер та завихрила споконвічні течії протоки. І вони виявилися руйнівними для нашого острова і Керченського узбережжя.

Тоді конфлікт ніби пригасили президенти В. Путін і Л. Кучма, домовилися вважати Азовське море "внутрішнім морем обох держав", а Керченську протоку залишити відкритою. Однак питання делімітації україно-російського кордону не вирішено й понині, навіть після двадцятого раунду перемовин.

Окрім політичних проблем, за півтора року з'явилися й інші. Нині острів активно розмиває. За словами міського голови Керчі Олега Осадчого, негативні наслідки дії російської дамби видно неозброєним оком: південна частина міста-героя сповзає у море. Виникають нові тріщини на шляхах, а зсуви на вулиці Чорноморській уже загрожують обвалом багатоквартирних житлових будинків... Активізація зсувів спричиняє прориви інженерних комунікацій. Справжня катастрофа на Аршинцевській косі, де море "злизало" 80 метрів східного берега й майже 40 - північного. На південь від пансіонату "Райдуга" узбережжя лише за зиму поменшало на 18 метрів, а на північ від пансіонату "Протока" - на 23 метри. Хвилі дедалі агресивніше руйнують житлові будинки й господарські споруди, підступають до ліній електропередач і доріг. Із Аршинцевської коси треба негайно відселяти уже 70 родин, для цього потрібно знайти 6,8 млн. грн. Не кращі справи і в селищі Ельтиген. Тут розмило пляжі пансіонату заводу "Затока", баз відпочинку "Сонячний берег", "Ельтиген", "Еллада", "Корал". Навесні хвилі вже добралися до споруд. Безрезультатно закінчилися вперті спроби захистити берег бетонними й залізобетонними конструкціями.

Катастрофічно "худне" й сама Тузла. З появою російської дамби рівень води піднявся на 20 - 70 сантиметрів, хвилями накрило вже більш як кілометр - сьому частину території острова. Ще рік тому звідси до російського берега залишалося лише 130 метрів, а нині - майже півтора кілометра. Торік Тузла поменшала на півкілометра, цього року втратила уже 200 метрів узбережжя. Острів може змити ще на два - три кілометри, прогнозують фахівці.

За рекомендаціями парламентської комісії, необхідно виділити 10 млн. грн. для хвилерізної подушки, яка має зміцнити південний "хвіст" коси та для моніторингу й математичного моделювання ситуації, яка дедалі загострюється. Потрібен Тузлі й надійний зв'язок від "Укртелекому", вертолітний майданчик, вітряк для вироблення електроенергії. Члени комісії рекомендуватимуть Кабміну схвалити окрему державну програму захисту Тузли. Адже від невеликого українського острова залежить геополітика в усьому регіоні.