2021-01-26

В ЄС виробництво енергії з ВДЕ обійшло генерацію з викопного палива

Частка відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в генерації електрики в Європі в 2020 році вперше в історії перевищила частку викопного палива. Про це повідомляє Enkorr, посилаючись на щорічний звіт британського аналітичного центру Ember і німецького інституту Agora Energiewende. 

Згідно з документом, в якому відстежується стан енергетичного сектора ЄС з 2015 року, в минулому році з поновлюваних джерел було згенеровано 38 % всієї електроенергії, а за допомогою викопного палива - 37 %.

Цей зсув обумовлений розширенням використання енергії, одержуваної від вітру і сонця, обсяги якої майже подвоїлися з 2015 року. До 2020 року одна п'ята частина електроенергії в країнах ЄС була вироблена на вітрових і сонячних електростанціях. Це також одна з причин, чому виробництво енергії на основі вугілля знизилося на 20 % в минулому році - вугільні станції забезпечили лише 13 % електроенергії, виробленої в Європі.

Найвищі частки вироблення вітрової та сонячної енергії, як повідомляється, зафіксовані в Данії (61 %), Ірландії (35 %), Німеччині (33 %) та Іспанії (29 %).