2021-01-26

Суд повернув державі родовище сланцевого газу в Луганській області

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду анулював ТОВ «Східно-українська група» спецдозвіл на користування надрами Західно-Кримської площі в Луганській області. Про це з посиланням на постанову суду від 23 грудня 2020 року повідомляють «Наші Гроші».

За даними судового реєстру, «Східно-українська група» в 2013 році отримала спецдозвіл на користування надрами Західно-Кримської площі, розташованої в трьох районах Луганської області: Попаснянському, Новоайдарівському і Слов'яносербському. 

Дозвіл було видано на 20 років. Однією з умов спецдозволу була щорічна звітність фірми по дослідно-промислової розробки. З 2016 року компанія припинила звітувати. Держгеонадра кілька разів надавала фірмі нові терміни для звіту, але інформації не отримало. Після цього звернулося до суду з позовом про анулювання спецдозволу. Луганський окружний адміністративний суд і Донецький апеляційний адміністративний суд позов відхилили. Суди тоді, зокрема, вказали, що в процесі анулювання спецдозволу контролюючий орган повинен провести перевірку роботи надрокористувача, але такої перевірки не було.

У той час «Східно-українська група» була зареєстрована в Луганську, участі в судових засіданнях не брала.

У касаційному суді Держгеонадра вказало, що попередні суди повною мірою не з'ясували обставини справи. Зокрема, що подача звітів - частина угоди про користування родовищем.