2021-01-26

Нафтогаз встановив обладнання для механізованого видобутку, яке допоможе збільшити дебіт газу

«Нафтогаз Розвідка та Видобування» збільшив добовий видобуток газу на 30 % та конденсату більше ніж на 40 % зі свердловини №8 Валюхівського родовища у Полтавській області. Про це повідомляє пресслужба компанії. 

Такого ефекту вдалося досягти завдяки встановленню обладнання для вилучення рідини зі свердловини. Операцію виконали шляхом встановлення плунжерного ліфту на глибині 5 148 м, що є найбільшим показником у Європі (за даними "Нафтогазу"). 

Наявність води та конденсату під час видобутку суттєво знижує кількість та якість газу. Плунжерний ліфт допомагає забрати зайву воду, збільшити обсяги видобутку газу та конденсату, що залишилися у продуктивному горизонті, та продовжити термін експлуатації свердловини.

Подібне обладнання використовується Нафтогазом для стабілізації видобутку з 2017 року. Зокрема на свердловині № 211 Опішнянського родовища продуктивність свердловини завдяки цій технології підвищилась на 50%. Окупаються подібні проєкти досить швидко – від 6 до 12 місяців.

Як на свердловині №8 Валюхівського родовища, так і на Опішнянському родовищі роботи зі встановлення обладнання проведені разом з компанією «Везерфорд Україна».

У 2021 році практика встановлення плунжерних ліфтів продовжиться. Де саме буде встановлено таке обладнання, фахівці визначатимуть за станом кожної свердловини.