2021-01-26

Газогідратні патенти в Україні

За останні три роки Українським інститутом інтелектуальної власності зареєстровано чотирнадцять патентів, що стосуються теми газогідратів. З них шість належать співавторству професора, доктора технічних наук Гошовського Сергія Володимировича та кандидата технічних наук Зур’яна Олексія Володимировича, головного інженера Українського інститута інновацій та економіки природних ресурсів (УкрІІЕПР): 

- Система біологічної розробки газу метану з аквальних покладів газогідратів.
- Спосіб стільникового виробництва газогідратів для зберігання та транспортування газу.
- Спосіб кластерного виробництва газогідратів в модульних термоконтейнерах для транспортування газу.
- Шнековий пристрій виробництва газогідратів для зберігання та транспортування газу.
- Шнековий конусний прес-екструдер для виробництва газогідрату.
- Пристрій для створення газових гідратів. 

Також цією темою цікавилися Національний технічний університет "Дніпровська політехніка" (5 патентів), національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (2 патенти), Державний вищий навчальний заклад "Національний гірничий університет" (1 патент) та інші. 

Олексій Зур'ян прокоментував GEOnews.com.ua, що за останні роки тема газогідратів значно поширилася світом: "У ряді країн йдуть дослідження цього перспективного майбутнього джерела енергії. В Україні, попри доведену наявність ресурсів, дослідження з цієї теми розвиваються повільно. Ситуацію потрібно якнайшвидше змінювати". 

Нагадаємо, що в Українському інституті інновацій та економіки природних ресурсів запроваджено новий напрямок наукових досліджень – створення технологій пошуку та видобутку газу з донних покладів газогідратів.