2020-12-16

Уряд сприяє відновленню робіт на Юзівській ділянці

Cьогодні Кабінет Міністрів своїм рішенням надав можливість НАК «Нафтогаз України» придбати 100% частки у ТОВ «Надра Юзівська», яка володіє правом на розвідку та видобування вуглеводнів на Юзівській ділянці у Донецькій і Харківській областях. Це ще один крок Уряду у напрямку підвищення ефективності використання потенціалу надр і збільшення видобутку власного газу.

Юзівська площа є однією з найбільших нафтогазових ділянок в Україні, проте роботи на ній не ведуться уже кілька років. У 2012 році для її освоєння був залучений інвестор – міжнародна компанія Shell, але вона вийшла з проєкту у зв’язку з російською агресію, адже Юзівська площа межує з окупованими територіями на Сході країни. Повторна спроба залучення інвестора відбувалася у непрозорий спосіб і призвела до відсутності результату – пошук вуглеводнів в межах ділянки так і не розпочався.

Через простоювання Юзівської площі держава не отримує газ власного видобутку і додаткові надходження до бюджету у той час, коли найбільші родовища в Україні, які вже давно розробляються, виснажені.

Для оперативного та ефективного відновлення робіт на Юзівській площі Уряд вирішив залучити державну компанію – НАК «Нафтогаз України». Вона зможе розпочати роботи на ділянці в найкоротший термін, адже вже веде діяльність у безпосередній близькості до неї, має відповідний досвід і експертизу.

Юзівська площа – стратегічний актив для України, але його розробка наразі пов’язана з низкою економічних і політичних ризиків. «Нафтогаз» є оптимальним партнером держави, який готовий взяти ці ризики на себе та інвестувати у розвідку цієї ділянки. Це не лише питання перспективи видобування власного газу, але й отримання додаткових коштів до державного і місцевих бюджетів. Це може бути ще один імпульс для розвитку наближених до лінії розмежування територій. Передаючи Юзівську ділянку «Нафтогазу», Уряд продовжує взятий курс на підвищення ефективності освоєння українських надр.