2020-12-16

Розпочато буріння на 11-ій фазі Південного Парса в Ірані

Міністр нафти Ірану Біжан Намдар Зангане в понеділок наказав офіційно почати буріння першої свердловини 11-ї фази гігантського газового родовища Іран Південний Парс в водах Перської затоки, повідомляє Shana.

Як повідомлялося, 6 листопада на платформі SPD-11B згаданої фази була встановлена ​​морська бурова установка, що належить Mapna Drilling Company.

Зазначена бурова установка має намір вирити 12 експлуатаційних свердловин на зазначеному етапі для видобутку близько одного мільярда кубічних футів газу на добу.

На першому етапі, за рахунок буріння п'яти свердловин і установки платформи SPD-11B, початкова виробнича потужність цієї фази досягне 500 мільйонів кубічних футів (еквівалент 14 мільйонів кубічних метрів) на добу.

Пізніше, за рахунок буріння і завершення семи інших свердловин, паралельно з початковою здобиччю, загальний видобуток газу з платформи збільшиться до одного мільярда кубічних футів (що еквівалентно 28 мільйонам кубометрів) на добу.

Інженерно-технічний контроль і нагляд за всіма зазначеними операціями здійснюватимуть іранські фахівці і інженери.

Наразі проєкт 11 фази розробляє Petropars після того, як її партнери вийшли з контракту.

Проект 11-ої фази Південного Парса матиме виробничу потужність 2 мільярди кубічних футів на день або 370 000 барелів нафтового еквівалента на день. Добутий газ надходитиме в газову мережу Ірану.

Південний Парс - найбільше в світі газове родовище, що займає площу в 3700 квадратних кілометрів територіальних вод Ірану.

За оцінками, це гігантське родовище містить значну кількість природного газу, на частку якого припадає близько восьми відсотків світових запасів, і близько 18 мільярдів барелів конденсату. Поле розділене на 24 стандартні фази.