2020-12-16

Нафтоносні піски Канади перспективніші за сланцеву нафту США

Канадські нафтоносні піски після багатьох років перебування в тіні американського сланцевого буму швидко виходять з історичного падіння 2020 року і отримали безліч оптимістичних прогнозів від аналітиків Уолл-стріт. 

Morgan Stanley і Goldman Sachs Group Inc. - останні банки, які вказали на здатність нафтогазової галузі генерувати здоровий грошовий потік в наступному році в якості причини для покупки акцій Suncor Energy Inc., Canadian Natural Resources Ltd. і MEG Energy Corp. Про це йдеться в звітах BofA Securities і BMO Capital Markets.

Серед факторів, що поліпшують перспективи виробників важкої нафти в Північній Альберті, галузеві експерти відзначають зниження конкуренції з боку Мексики і початок будівництва трьох трубопроводів. Нові транспортні гілки полегшать доставку важкої канадської бітумінозної нафти споживачам і експортерам.

Стабільний видобуток на власних родовищах означає, що виробники нафти з нафтоносних пісків можуть без значних вкладень генерувати прибуток протягом десятиліть. У той же час короткий термін служби сланцевих свердловин змушує американські компанії постійно витрачати гроші просто для підтримки видобутку.

У III кварталі вісім найбільших виробників нафтоносних пісків за ринковою вартістю продемонстрували сукупний вільний грошовий потік у розмірі $ 1,4 млрд у порівнянні з $ 163,7 мільйонів від восьми провідних американських компаній з розвідки і видобутку сланцевої нафти. Про це свідчать дані Bloomberg.

Компанії, що займаються нафтоносними пісками, теж стикаються з перешкодами. Все більше банків і інвесторів уникають нафтогазової галузі через побоювання з приводу високих викидів вуглецю. Будівництво трубопроводів і раніше зіштовхується з можливими затримками в судовому порядку, а також з політичною опозицією.

Адам Уотерос, головний виконавчий директор приватної інвестиційної компанії WEF GP з Калгарі, входить в число інвесторів, які очікують від нафтоносних пісків бòльшей прибутковості, ніж від сланцевої нафти. За його оцінками, в наступному році нафтовидобуток в США впаде приблизно на 2,5 млн б / д, оскільки ціни на нафту все ще занадто низькі для отримання привабливого прибутку.