2021-03-29

Укрнафта звернулася до Генпрокурора щодо Свистунківсько-Червонолуцького родовища

Укрнафта 23 березня звернулася до Офісу Генерального прокурора з ініціативою переглянути судове рішення, яким було відмовлено в задоволенні позову Заступника Генерального прокурора України щодо визнання недійсним спецдозволу на користування надрами, виданого ТОВ «Аркона Газ-Енергія», за нововиявленими обставинами, шляхом подачі відповідної заяви до Окружного адміністративного суду м. Києва. Про це повідомляється на сайті компанії. 

Зараз НАБУ здійснює активне розслідування цієї незаконної оборудки, за участі, серед іншого, посадових осіб Держгеонадра і ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Шістьом особам детективи НАБУ вже повідомили підозри у вчиненні корупційних злочинів, пов’язаних із видачею спецдозволу поза конкурсом за заниженою вартістю, що завдало значної матеріальної шкоди інтересам Держави, яка не отримала справедливу компенсацію за надання права нафто-, газовидобування на Полтавському родовищі строком на 20 років.

ПАТ «Укрнафта» вважає, що Офіс Генпрокурора  зараз має підстави і право звернутися до суду із заявою про перегляд судового рішення, яким визнано законним видачу спецдозволу ТОВ «Аркона Газ-Енергія», за нововиявленими обставинами. Офіс Генпрокурора не є процесуальним керівником в цьому кримінальному провадженні, а тому «Укрнафта» як потерпіла сторона розкрила йому відомості в обсязі, достатньому для підготовки відповідної заяви до суду.

За попередніми висновками слідства, які базуються на відповідних експертних дослідженнях, під час продажу без конкурсу спецдозволу ТОВ «Аркона Газ-Енергія» держава недоотримала 196 млн грн. Справжня вартість спецдозволу  підтверджується також і сумою продажу корпоративних прав компанії «Аркона Газ-Енергія», які були відчужені попередніми власниками британській компанії Regal Petroleum plc (зараз Enwell Energy). За компанію з єдиною ліцензією у портфелі новий власник заплатив 8,6 млн. дол.