2021-03-29

Про проблеми та перспективи переходу України до WGS-84

У зв'язку з поширенням новин про затвердження Держгеонадрами переходу від радянської системи координат Пулково-42, яка до цього часу використовується у країнах СНД, до світової геодезичної системи координат (World Geodesic System, WGS-84), ми вирішили поставити декілька запитань Шалдибіну Миколі Валерійовичу, директору Українського інституту інновацій та економіки природних ресурсів (УкрІІЕПР). 

- Нещодавно стало відомо про те, що з метою забезпечення точності прив'язки місця знаходження об'єкта надрокористування рішенням Державної служби геології та надр України від 11 грудня 2020 року схвалено перехід від радянської геодезичної системи координат Пулково-42 до світової системи WGS-84. Як Ви вважаєте, чи дійсно такий крок є необхідністю для України? 

- Особисто мені здається, що це правильне рішення. Досить дивно, що країна, яка обрала свій шлях до Європи ще сім років тому, не зробила цього раніше. 

- Яке принципова відмінність WGS-84 від Пулково-42? 

- WGS-84 є тривимірною системою координат для встановлення положення об'єктів на земній поверхні. Відмінність WGS-84 від Пулково-42 та інших референцних геодезичних систем полягає в тому, що у WGS-84 координати визначаються відносно центру мас нашої планети і за основу береться еліпсоїд. Похибка в даній системі мінімальна і становить до 2 сантиметрів. Також до відмінностей від інших систем координат слід віднести те, що даною системою покрита вся поверхня планети Земля

- Яким чином визначаються координати? 

- Для того, щоб визначити координати конкретного об'єкта на місцевості - застосовуються GPS приймачі. Працюють вони в такий спосіб: супутники посилають радіосигнали з космосу на земні станції, в яких містяться зашифровані дані про час відправлення повідомлення і координати супутника. За відомими показниками  часу і швидкості сигналу розраховується відстань. Для визначення місця розташування необхідно кілька супутників, які одночасно відправляють сигнал. Перетин відрізків від супутників до приймача і є місцем розташування приймача

- Тож які переваги такого переходу? 

- По-перше, WGS-84 набагато точніша, ніж діюча наразі Пулково-42. По-друге - вона сучасніша і, нарешті, зручніша, оскільки може використовуватися просто на будь-якому сучасному мобільному телефоні за умови, що він містить GPS-приймач. Це робить її загальнодоступною і зрозумілою, а, як відомо, спрощення та відкритість - головні вимоги європейської сучасності. 

- Отже, Ви вважаєте, що такий крок відкриє перед Україною нові перспективи? 

- Я впевнений у цьому! Як я вже сказав, WGS-84 є загальновживаною і зрозумілою. Вона широко використовується у всьому світі, зокрема в Європі та Сполучених Штатах Америки. Перехід на нову систему зробить нас доступнішими для іноземних партнерів, а отже - додасть країні інвестиційної привабливості. 

- Чи необхідно спеціальне обладнання для визначення координат в системі WGS-84? Або достатньо лише GPS-приймача? 

- Зараз GPS приймачі всім відомі, так як вбудовані в кожен смартфон. Але для перевірки ітераційно перерахованих географічних координат з Пулково-42 у WGS-84, які відображені в базі спеціальних дозволів, що розміщені на веб-сайті ДНВП «Геоінформ України», необхідно використовувати  спеціальне обладнання з похибкою менш як 1 секунда.

- А як щодо труднощів при переході? Чи можуть вони стати на заваді надрокористувачам? 

- Не думаю, що існують суттєві труднощі. Було встановлено комфортний термін перехідного періоду для внесення до документації координати обох систем (WGS-84 та Пулково-42), отже, якщо вчасно здійснити перехід, надрокористувач не матиме жодних незручностей у майбутньому. А в разі, якщо у когось виникли додаткові питання, він може звернутьсь до нас за консультацією за телефоном +380-50-324-75-31 або надіслати їх на електронну адресу [email protected]