2021-03-29

Позов ТОВ «Арена Ресурс» до Держгеонадр задовільнено

ТОВ «Арена Ресурс» звернулося до Житомирського окружного адміністративного суду із позовом до Державної служби геології та надр України. У позові ТОВ «Арена Ресурс» просить задовольнити наступні вимоги:

1) визнати протиправною бездіяльність Держгеонадр щодо неприйняття у строк рішення про надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону;

2) зобов`язати Держгеонадра надати позивачу спецдозвіл на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування пісків і суглинків на родовищі «Станишівське-1», розташованого на відстані близько 1,5 км на північ від с. Млинище Житомирської області, строком на 20 років;

3) визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр від 13 березня 2020 року №92 «Про прийняте рішення про відмову в наданні спеціальних зволів на користування надрами» в частині, що стосується ТОВ «АРЕНА РЕСУРС»;

4) встановити судовий контроль за виконанням судового рішення шляхом зобов`язання Державної служби геології та надр України подати звіт про його виконання до Житомирського окружного адміністративного суду у строк п`ятнадцять днів з дня набрання чинності рішенням суду по даній справі.

В обґрунтування позовних вимог ТОВ «Арена Ресурс» вказує, що є суб`єктом господарювання, основним видом діяльності якого є добування піску, гравію, глин і каоліну, а також за власні кошти здійснив геологічне вивчення ділянки надр та підрахунок запасів корисних копалин, який затверджено ДКЗ.

Позивач вважає, що мав право на отримання спеціального дозволу без проведення аукціону, оскільки попередньо проінформував Міндовкілля, Житомирську районну раду та Станишівську громаду, на що ТОВ «Арена Ресурс» не було надано відповіді від представництв громад.

Суд, у ході розгляду справи, дійшов висновку, що наказ Держгеонадр про відмову в наданні спецдозволу був застосований протиправно, а надання цього дозволу Житомирською та Станишівською радами було погоджено, оскільки протягом 90 днів органами влади не було надано жодної відповіді на запит ТОВ «Арена Ресурс». Так само, як і позивач законно отримав спецдозвіл без проведення аукціону.

Таким чином, суд задовольнив позовну заяву ТОВ «Арена Ресурс» до Держгеонадр, визнавши протиправною бездіяльність Служби щодо надання спецдозволу, тим самим скасував наказ Держгеонадр про відмову у його видачі.

Також суд зобов’язав Держгеонадра надати позивачеві спецдозвіл без аукціону строком на 20 років, та стягнути з відповідача на користь ТОВ «Арена Ресурс» судові витрати у розмірі 6 306 грн.