2021-03-29

Енергетичний перехід завдасть шкоди нафтозалежним державам

Енергетичний перехід призведе до посилення політичної нестабільності в ряді держав, економіка яких залежить від експорту нафти. Про це передає Enkorr. 

Відзначається, що держави, яким не вдасться диверсифікувати свою економіку і відмовитися від експорту викопних видів палива, накриє «повільна хвиля політичної нестабільності». За оцінками експертів, пік споживання нафти припаде на 2030 рік після чого енергетичний транзит «набере обертів». Тоді ряд держав «увійде в порочне коло падіння нафтових доходів, політичних заворушень і невдалих спроб оживити неенергетичні сектори економіки».

Найбільш вразливі країни - це виробники з високими витратами, які залежать від нафтових доходів і відрізняються політичною нестабільністю, йдеться в документі. До даної категорії експерти відносять Нігерію, Алжир, Чад і Ірак. Нафтовиробникам з меншими витратами і більш сильними економічними інститутами, таким як ОАЕ і Катар, буде легше диверсифікувати свою економіку, а тому вони постраждають в меншій мірі або ж не постраждають зовсім, вважають аналітики.